Objavljeno: 11.8.2003

Oracle -- generacija 10

Oracle naj bi že v kratkem predstavil nove različice podatkovnega in programskega strežnika, ki bodo med drugim podpirale razpršeno procesiranje (grid computing). Novi izdelki, ki imajo trenutno ime Oracle 10G i Oracle Application Server 10G bodo najbrž predstavili na konferenci OracleWorld, v prodajo pa naj bi prišli šele leta 2004.

Oracle z novimi strežniki stavi na razpršeno procesiranje, s čimer naj bi bili korak pred tekmeci. Na ta način bi lahko z bazo podatkov in programskim strežnikom izkoriščali procesno moč in pomnilniški prostor številnih sistemov, ki so med sabo ohlapno povezani prek javne infrastrukture, kot je internet. S podporo za razpršeno procesiranje naj bi dosegli tako znatno večjo hitrost procesiranja podatkov, obenem pa bolje izkoriščali nezasedene zmogljivosti posameznih sistemov. Kot take rešitev naj bi izdelki bili med drugim zanimivi za podjetja, ki nudijo outsourcing programskih in strojnih storitev.

Oracle 10G je obenem naravni naslednik dosedanjih naporov za porazdeljeno in razpršeno procesiranje, kot so gruče Oracle 8i Real Appliacation Cluster (RAC). Za razliko od rešitve RAC, ki je podpirala izvajanje le enega programa, pa bo Oracle 10G prek razpršenega procesiranja hkrati stregel naenkrat več programov. Oba načina pa omogočata, da lahko večjo zmogljivost dosežemo z združevanjem zmogljivosti več manjših sistemov.

Razpršeno procesiranje je postalo zelo priljubljena metoda v znanstvenih in raziskovalnih krogih, saj omogoča izgradnjo sistemov z veliko procesno močjo brez vlaganja v drago strojno opremo. Na ta način se znanstvene ustanove lahko povezujejo in >>izposojajo<< neizkoriščeno procesno moč. Oracle poskuša zdaj to ponoviti v poslovnem svetu, kjer pa bodo morali delovanje in prednosti šele dokazati, zlasti kar se tiče varnosti in zanesljivosti delovanja.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji