Objavljeno: 29.6.2000

Oracle je vohunil okoli Microsofta

Videti je, da se afere okoli Microsoftovega sodnega procesa nikakor ne poležejo. V zadnjem zapletu pa predmet ni sam Microsoft, temveč njegov veliki tekmec Oracle. Vse kaže, da je družba Oracle najela zasebno detektivsko agencijo, ki je nato vohunila okoli treh združenj, ki so podprla Microsoftova stališča na zdaj že slavnem sodnem procesu proti Microsoftu. Oracle namreč trdi, da združenja Association for Competitive Technology (ACT, združenje za konkurenčno tehnologijo), Independent Institute (neodvisni inštitut) in National Taxpayers Union (narodno združenje davkoplačevalcev) v resnici niso neodvisna, temveč jih je financiral Microsoft, da bi vplivala na javno mnenje. Oracle trdi, da ima za to trditev vse potrebne dokaze. Obtožena združenja obtožbe odločno zanikajo.

Oracle je v ta namen najel zasebno agencijo Investigation Group International (IGI), ki slovi po svojem sicer zelo uspešnem, vendar pogosto vprašljivem delovanju. Med drugim so vohunili tudi za ameriško vlado in predsednika Clintona, ko je bil ta vpleten v afero z Moniko Lewinsky. Po nekaterih podatkih naj bi agencija IGI pri raziskavah uporabljala tudi skrajno sporne, če že ne nelegalne metode. Tako naj bi skušali podkupiti čistilce v enem od združenj, da bi jim izročili vsebino košev za smeti.

Oracle se je pri tem znašel v vse prej kot zavidljivem položaju. Larry Ellison, direktor podjetja, je sprva trdil, da o raziskavi ne ve nič in da je o njej izvedel šele iz dnevnega časopisja. Pozneje je izjavo spremenil in potrdil vpletenost družbe Oracle, vendar je dejal, da pri tem ni vedel za metodologijo dela raziskovalcev. Na koncu pa je izjavo dopolnil s tem, da prevzema celotno odgovornost za dogajanje, saj je sam odobril financiranje projekta. Javnost se seveda sprašuje, zakaj je prav Oracle moral najeti detektive in raziskovati stvari, ki bi bile kvečjemu v domeni javnega tožilstva. Da bi omilil mnenje, je Larry javno pozval Microsoft, naj sam sproži podobno preiskavo proti Oraclu. Zaradi nastalega zapleta dogodek mediji že imenujejo "Larrygate".

Zadnji dogodek vsekakor nakazuje, da ob sodnem procesu med Microsoftom in ameriškim tožilstvom v ozadju divja še precej večja bitka med glavnimi akterji na področju programske opreme. Nenavadne in sporne taktike je videti na obeh straneh, zato je najbrž mogoče pričakovati, da to ne bo zadnji tovrstni incident.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji