Objavljeno: 26.6.2002

Oracle proti Kaliforniji

Pri Oraclu, enem od največjih softverskih podjetij na svetu, so se zapletli v neprijeten škandal s kalifornijsko vlado. Oracle je pred letom dni podpisal 95 milijonov dolarjev vredno pogodbo o dobavi programske opreme, s katero naj bi Kalifornija v prihodnjih šestih do desetih letih prihranila od 50 do več kot 160 milijonov dolarjev. Posel med Oraclom in Kalifornijo pa je državna revizijska komisija ocenila zelo kritično in menila, da država sploh ne bo nič privarčevala - celo nasprotno, plačati bi morala 41 milijonov dolarjev več kot so vredne dosedanje pogodbe. Ker je vsaka stran vztrajala pri svojem, so ustanovili posebno preiskovalno komisijo, ki je začela s podrobno preiskavo.

Revizorje je zmotilo dejstvo, da so kalifornijske vladne ustanove in guvernerjeva pisarna neobičajno hitro odobrile podpis pogodbe z Oraclom. Poleg tega se jim je zdela pogodba časovno predimenzionirana, saj se bo tehnologija v šestih do desetih letih korenito spremenila. Najbolj pa jim je padlo v oči dejstvo, da naj bi po določilih pogodbe prodali več programskih licenc, kolikor je zaposlenih v kalifornijskih državnih ustanovah. Pred komisijinimi zasliševalci so se znašli številni državni uradniki, predstavniki Oracla in njihovi partnerji, po 100 urah zasliševanja pa so prišla na dan številna neprijetna dejstva.

Zaradi različnih obtožb so že odstopili štirje državni uslužbenci, vključno z direktorjem kalifornijskega državnega urada za informacijsko tehnologijo. Na številne vplivne državne uslužbence je legla senca podkupovanja in korupcije, saj naj bi Oracle velikokrat odvezal mošnjiček za ljudi v državnih službah, ki so mu bili naklonjeni. Pri Oraclu seveda zanikajo vsa namigovanja o podkupovanju, zaradi medijsko izjemno odmevnega in škodljivega škandala pa so se odločili za sporazumno prekinitev pogodbe. Vodstvo preiskovalne komisije se je odločilo, da bo primer po koncu preiskave predalo državnemu tožilstvu.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji