Objavljeno: 7.6.2003

Oracle skuša kupiti PeopleSoft

Podjetje Oracle je najavilo, da namerava kupiti družbo PeopleSoft, le nekaj dni za tem, ko je sledenje najavilo namero o nakupu družbe J.D Edwards. Oracle je za odkup delnic ponudil 5,1 milijarde dolarjev, nakup PeopleSofta pa naj bi prispeval k povečanju prometa in zaslužka, predvsem pa močno okrepil položaj Oraclea na področju ERP sistemov, kjer so prisotni z družino izdelkov eBusiness Suite. Če bo prevzem PeopleSofta potrjen, pa namerava Oracle narediti revizijo

odločitve o nakupu družbe J.D. Edwards. Nočejo zapreti vrat, vendar ocenjujejo to združitev kot zelo rizično.

Po trditvah prvega moža družbe Oracle, Larrya Ellisona, sta bili družbi v razgovorih že več kot leto dni, vendar dokončne odločitve niso sprejeli. Oracle se je zato odločil za bolj agresivno taktiko, ki pa jo nekateri v PeopleSoftu ne odobravajo. Za zdaj predstavniki obeh podjetij še ne želijo komentirati podrobnosti. Analitiki menijo, da Oracle na začetku nima namere aktivno tržiti izdelkov PeopleSoft, prvi korak pa naj bi bile povezave z lastno programsko opremo in vgradnja nekaterih modulov v lastne rešitve. Dolgoročno pa se zdi, da bo Oracle raje ponudil pot za nadgradnjo iz izdelkov PeopleSoft na eBusiness Suite.

Analitiki pa menijo, da prehod iz ene tehnologije na drugo ne bo tako preprost, kot navajajo, saj med obema družbama obstajajo velike tehnološke in kulturne razlike. Tudi uporabniki nad najavo prevzema niso najbolj navdušeni in želijo kasneje natančneje preučiti implikacije. Mnogi menijo, da je Oracle ravnal tako tudi zato, ker ga je odločitev Peoplesofta o nakupu družbe J.D. Edwards precej presenetila. Oracle v PeopleSoftu ni videl dolgoročnih možnosti za uspeh, vendar so se z nakupom razmere spremenile. Na neka način je zato odločitev Oracla nekakšna zaščita lastnih interesov, še bolj kot neposredni izziv za tekmece, kot sta SAP in Microsoft.

http://www.oracle.com

http://www.peoplesoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji