Objavljeno: 23.4.2010

Oracle zaračunava to, kar je bilo pri Sunu brezplačno

Oracle, še razmeroma na sveže lastnik družbe Sun, se vse bolj pogosto odloča, da bo nekoč brezplačne izdelke kupljene družbe ponujal zgolj proti plačilu. Tako so se za doslej brezplačni dodatek za Microsoftov Office, s katerim lahko prebiramo dokumente v zapisu ODF (Open Document Format), odločili, da bodo zanj zahtevali kar 50 dolarjev za posameznike in celo 90 dolarjev na uporabnika za korporativno rabo, pa še to v količinah po 100 v enem kosu.

Dodatek je nastal že pred več leti, ko je interesna skupina na čelu s Sunom, IBMom, EMCjem in Oraclom skušala ponuditi alternativo tedanjim pisarniškim zapisom v lasti Microsofta. Slednji je ODF zapis podprl v SP2 paketu za Office 2007, tako da je bil Sunov dodatek že skoraj pozabljen. Analitiki menijo, da se je Oracle odločil za korak zato, ker vidi še priložnost za uporabnike, ki imajo Office 2003 in ne želijo preiti na novo, potrebujejo pa podporo za ODF, ki je standard pri odprtokodni pisarni OpenOffice.org.

To je že drugi izdelek, pri katerem se je Oracle odločil ukinit brezplačno ponudbo. Od nedavnega je potrebno (zopet) plačati za operacijski sistem Solaris, pa še to samo ob nakup strojne opreme družbe Sun. Če k temu prištejemo še več mesecev trajajoče zaplete okoli usode podatkovne zbirke MySQL in nedavnega odhoda Jamesa Goslinga, očeta programskega jezika Java, se je težko znebiti vtisa, da pri Oraclu delajo veliko "čistko" po dosedanjem portfelju Suna.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji