Objavljeno: 13.9.2004

Oracle zmagal v protimonpolnem sporu

Ameriško zvezno sodišče je razsodilo, da Oracle z namero o nakupu družbe PopleSoft ne krši protimonopolne zakonodaje. Za Oracle, ki se trudi prevzeti družbo PeopleSoft že več kot leto dni, je to velika zmaga, ki morda odpira možnost o dejanskem prevzemu tekmeca na področju poslovnih informacijskih sistemov.

Sodišče je v razlagi sodbe zapisalo, da ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) kot tožnik ni uspelo dokazati, da bi združitev Oracla in Peoplesofta na trgu ustvarila monopol na področju sistemov ERP, tako na področju izdelkov, kot tudi posameznih trgov. DOJ tudi ni uspel dokazati, da izdelki obeh podjetij sodijo v specifični trg visoko-funkcijskih poslovnih paketov, temveč so del širše množice programskih izdelkov, katerih funkcionalnosti se prekrivajo. Tožnik tudi ni uspel pokazati, da je področju izdelkov, kjer delujeta Oracle in PeopleSoft, razmeroma malo ponudnikov in da Microsoft, Lawson Software in drugi sodijo v drugo tržni nišo.

Oracle je potezo sodišča pozdravil, Peoplesoft pa je izrazil obžalovanje. V ministrstvu za pravosodje za zdaj molčijo in še razmišljajo, ali bodo vložili zahtevo za priziv. Analitiki pa poudarjajo, da s tem korakom še ni določeno, da bo do združitve dejansko prišlo. Združitvi nasprotuje zlasti vodstvo PeopleSofta, ki ima kar nekaj možnosti, da ponudbo zavrne. Odločijo lahko le delničarji, vendar za zdaj Oracle še ni zbral kritične mase za sovražni prevzem. Takoj po razsodbi je cena delnic PeopleSofta precej zrasla, zato menijo, da bo Oracle moral povišati svojo ponudbo, ki zdaj znaša kar 7,7 milijarde dolarjev.

http://www.oracle.com

http://www.peoplesoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji