Objavljeno: 23.2.2010

Padec prodaje računalnikov v regiji

V nasprotju z ZDA in nekaterimi državami zahodne Evrope, kjer so konec lanskega leta zabeležili umiranje in celo rast prodaje računalnikov, prodaja v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji še naprej pada. V treh državah regije Adriatik je bilo v zadnjem četrtletju leta 2009 skupaj prodanih 255 tisoč osebnih računalnikov, oziroma 20% manj kot v enakem obdobju leta 2008. V omenjenih treh državah je bilo po prvih podatkih četrtletnih raziskav analitske hiše IDC,v celem letu 2009 prodanih nekaj manj kot 800 tisoč osebnih računalnikov.

Od treh držav je trg še najmanj padel v Sloveniji, kjer so v tromesečju prodali 69.661 prodanih osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih računalnikov ter strežnikov x86), kar predstavlja 13% padec prodaje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2008. V celem letu 2009 je bilo prodanih nekaj več kot 191 tisoč osebnih računalnikov, oziroma 15% manj kot v letu 2008.

V zadnjem četrtletju je bilo v teku več manjših projektov, vendar pa je zaradi pomanjkanja večjih projektov v gospodarstvu in javnem sektorju najbolj padla prodaja strežnikov x86 in namiznih računalnikov. Ugodne ponudbe prenosnih računalnikov ob koncu leta, okrepljena ponudba prenosnikov pri telekomunikacijskih operaterjih ter projekti v izobraževalnem sektorju so pripomogli, da je bil v segmentu prenosnih računalnikov zabeležen le rahel padec prodaje. V zadnjem četrtletju 2009 je vodilno mesto, glede na količino prodanih enot, ponovno pripadlo Hewlett-Packard-u, sledila sta Acer in Lenovo.

Precej bolj rdeče številke so zabeležili na Hrvašlem in v Srbiji. Pri najbližjih sosedih so zabeležili padec prodaje 22% v zadnjem četrtletju in 25% gledano v primerjavi na celotno leto 2008. V Srbiji je bil enak padec v zadnjem četrtletju, v celotnem letu pa je prodaja padla za petino.

http://www.idc-cema.com

http://www.idc-adriatics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji