Objavljeno: 10.9.2009

Padec prodaje v regiji Adriatik

V današnjih časih najbrž ni treba biti znanstvenik ali prerok, da bi uspešno napovedali padec prodaje osebnih računalnikov. To potrjuje tudi raziskava družbe IDC, ki je ocenila trge Slovenije, Hrvaške in Srbije, čemur pravijo regija Adriatik. V vseh treh državah je v prvi polovici 2009 prodaja padla kar za 19,5%, pri čemer se je ponekod pri posameznih izdelkih praktično prepolovila glede na enako obdobje 2008.

V Sloveniji je v resnici prodaja še najmanj padal in zabeležila -13%. Močno je vpadala prodaja strežnikov (-40%) in namiznih računalnikov (-37%), presenečenje pa je segment prenosnikov, kjer smo edini v regiji kupili pravzaprav kupili več izdelkov kot lani (+21%). Posledica je ta, da prenosniki predstavljajo že 57% vrednosti celotnega trga računalnikov.

Za ilustracijo stanja v Sloveniji je vsekakor zanimiva primerja z bližnjima državama. Na Hrvaškem so zabeležili rekorden padec, kjer je bilo prodanih v celoti gledano 24% manj izdelkov kot lani, a količinsko več kot v Sloveniji (111.113 računalnikov proti 72.218). Največ jih prodajo seveda v Srbiji (140.007), kjer so zabeležili 18,7% padec prodaje. Zanimivo, da v Srbiji namizni računalniki še vedno predstavljajo 71% trga in da je prodaja strežnikov padla za neverjetnih 50%.

Še vrstni redni po proizvajalcih: v Sloveniji vodi HP pred Lenovom in Acerjem, na Hrvaškem prav tako HP pred M San Grupo in Acerjem, v Srbiji pa je prvi ComTrade pred Toshibo in HPjem.

http://www.idc-adriatics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji