Objavljeno: 29.7.2002

Palm je razmišljal o Linuxu

Kot so povedali Palmovi bivši uslužbenci, so v podjetju kar celo leto 2000 razmišljali o Linuxu kot o osnovi za bodočo različico operacijskega sistema Palm OS. Pod prejšnjim vodstvom je Palm precej vlagal v razvoj strojne opreme, medtem ko se vodstvo oddelka programske opreme nikakor ni moglo odločiti med različnimi usmeritvami, po katerih bi se Palm OS lahko razvijal.

Bistven razlog za odločitev proti Linuxu naj bi bila prav odprta koda, saj je Palmovo vodstvo bilo bolj naklonjeno lastnim izdelkom in kontroli nad izvorno kodo. Leto pred tem je Palm napovedal sodelovanje s Symbianom, proizvajalcem istoimenskega operacijskega sistema za pametne mobilne telefone, ki bi privedlo do iste osnove. Vendar se podjetji nista uspeli ničesar dogovoriti, programerji, ki naj bi pripravili novo različico operacijskega sistema, pa niso imeli pravih navodil kaj naj počno.

Šele lansko leto so pri Palmu ugotovili, da morajo resno spremeniti način dela, sicer jih bi konkurenca, na čelu z Microsoftom popolnoma povozila, nakar so kupili podjetje Be, razvijalce BeOS in odcepili oddelek za razvoj operacijskega sistema v lastno podjetje Palm Source. To sodelovanje pa bo obrodilo prve rezultate jeseni, ko bo na trg prišel Palm OS 5.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji