Objavljeno: 5.6.2003

Palm kupuje Handspringa

Podjetje Palm je sporočilo, da bo za 169 milijonov dolarjev kupilo enega svojih glavnih tekmecev, družbo Handspring. Nakup bodo izvedli kot izmenjavo delnic, pri čemer bodo delničarji Handspringa dobili 0,09 delnice družbe Palm za vsako svojo delnico. Pri cenitvi delnic družbe Palm pa ni upoštevana vrednost oddelka za razvoj operacijskega sistema in programske opreme PalmSource, ki jo bo Palm odcepil v samostojno družbo julija, sočasno s dokončanjem prevzema Handspringa. Preostanek Palma, ki bo še naprej izdeloval ročne računalnike, bo julija dobil tudi novo ime.

Družbi Palm in Handspringa sta bili doslej v prvi vrsti predvsem tekmeca, saj oba ponujata strojno opremo, kljub temu, da je Handspring sočasno tudi licenčni partner za PalmOS. Družbi pa združujejo še druga zgodovinska dejstva. Handspringa sta leta 1998 ustanovila Jeff Hawkins in Donna Dubinsky, ki sta bila pred tem v vodstvu družbe Palm. Oba sta bila tudi med začetniki družbe Palm v letu 1992, Hawkins pa je tudi projektiral prvi ročni računalnik Palm. Družbo sta zapustila po združitvi Palma s proizvajalcem omrežne opreme, družbo 3Com.

Tržni analitiki so mnenja, da je dogovor pozitiven za obe podjetji. Palm z nakupom Handspringa sicer ne bo pridobil bistvenega tržnega deleža (je pa še vedno na prvem mestu), bo pa precej okrepil prisotnost na področju hibridnih naprav, ki združujejo funkcionalnosti ročnih računalnikov in mobilnih telefonov. Med prednosti gre šteti tudi poslovne povezave, ki jih ima Handspring z operaterji mobilne telefonije in prodajno mrežo, ki je dobro organizirana. Združitev naj bi tudi prispevala k zniževanju stroškov, kar bo novi družbi prišlo še kako prav. Tako Palm kot Handspring sta pri zadnjih poslovnih rezultatih objavila izgubo, kar je posledica zmanjšanega povpraševanja po ročnih računalnikih in sorodnih napravah.

Nova družba, ki bo nastala iz strojnega oddelka družbe Palm in Handspringa bo imela sicer zelo široko paleto izdelkov, vendar se bo na trgu morala soočiti z močnimi tekmeci. Med temi je Sony, ki je bil doslej najpomembnejši licenčni partner družbe Palm, odslej pa bo sodeloval le še z družbo PalmSource. Poleg tega je tu še pisana druščina ponudnikov (HP, Dell, Toshiba,...) konkurenčne platforme PocketPC, kjer se število ponudnikov še vedno povečuje. Najresnejšo konkurenco pa analitiki pričakujejo s strani proizvajalcev mobilnih telefonov, zlasti družb Nokia in Sony Ericcson, kjer zmogljivejše modele mobilnih telefonov vse bolj opremljajo z lastnostmi ročnih računalnikov.

http://www.palm.com

http://www.handspring.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji