Objavljeno: 29.10.2002

Palm predstavlja ročne računalnike Tungsten

Le nekaj tednov po predstavitvi doslej najcenejšega ročnega računalnika Palm Zire, so pri tem proizvajalcu predstavili tudi zmogljivejše sisteme Tungsten. Prva novost nosi ime Tungsten T, prvič pa so pri njemu uporabili barvne zaslone ločljivosti 320 x 320 pik, kar je doslej nudil le Sony pri svojih sistemih Clie. Posebnost novega računalnika je brez dvoma zložljivost, saj za dostop do vnosnega mesta za grafite ohišje rahlo povlečemo navzven.

Palm Tungsten T je tudi prvi ročni računalnik, ki prinaša operacijski sistem PalmOS 5. Ob tem ima vgrajen hitrejši Texas Instumentsov mikroprocesor OMAP 1510 s taktom 144 MHz, ki sloni na jedru ARM in pomnilnik velikosti 16 MB. Za pomnilniške razširitve skrbijo kartice SD Card, za komunikacijo pa Tungsten T premore med drugim tudi vmesnik bluetooth. Novost je tudi krmilna palica, ki lahko pri nekaterih opravilih nadomesti uporabo peresa.

Vgrajena je podpora za snemanje in predvajanje zvoka ter celo video posnetkov. Kljub obilnim večpredstavnim novostim in lastnostim pa v nasprotju s pričakovanju Tungsten T nima vgrajenega predvajalnika za posnetke MP3. Po mnenju načrtovalcev bi to preveč povečalo porabo cele energije, ki pri tipični rabi zadostuje za teden dela. Zato pa se lahko sistem pohvali z orodji, ki podpirajo urejanje in pregledovanje priljubljenih pisarniških dokumentov iz Worda, Excela in Powerpointa. Cena računalnika Palm Tungsten T je v ZDA 500 dolarjev, v prodaji pa bo še pred koncem leta.

Druga novost se imenuje Tungsten W, na trg pa bo ta sistem prišel šele v začetku leta 2003. Za razliko od Tungstena T je zasnovan na doslej znanem procesorju Drgonball VZ s taktom 33 MHz in operacijskem sistemu PalmOS 4.1.1. Za razliko od Tungstena T pa ima vgrajeno miniaturno tipkovnico (po zgledu Handspring Treota) in vmesnik GPRS, kar pomeni, da je še posebej primeren za brskanje po internetu in stalno povezavo z elektronsko pošto. V kombinaciji s priloženimi slušalkami in mikrofonom ga lahko uporabljamo tudi kot mobilni telefon, čeprav to ni njegov primarni namen. Vgrajen so številni programi, med katerimi spletni brskalnik in odjemalec za elektronsko pošto VersaMail. Za zdaj bo Tunsgten W imel starejši operacijski sistem, na začetku pa bo v prodaji samo v Evropi, kjer bo stal okoli 550 evrov.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji