Objavljeno: 4.10.2001

Palm tudi v Sloveniji

Palmovi izdelki se v Sloveniji prodajajo že vrsto let, toda do pred kratkim je bilo to bolj ali manj neorganizirano početje nekaterih podjetij. Šele kakšno leto je od tega, ko je uradno distribucijo dobilo podjetje CHS (zaradi tega, ker je takrat že imelo distribucijo za 3COM, Palmovo matično podjetje). CHS je 2. oktobra organiziral prvo Palomovo tiskovno konferenco v Sloveniji na kateri sta predstavnika Palma iz Nemčije predstavila samo podjetje, novi Palm m125 in Palmov pogled v prihodnost.

Naprave s PalmOSom imajo še vedno daleč največji tržni delež med ročnimi računalniki in čeprav jih v ZDA že kar odločno napada in dohiteva Microsoft s svojimi PocketPCji, se v Evropi še vedno zelo dobro držijo. Imajo kar 59% delež, sam Palm pa s svojim ročnimi računalniki obvladuje 48% tržišča. Palm se najbolje obnese v poslovnem okolju, saj po raziskavah kar 80% uporabnikov svoje Palme sinhronizira v službi, 40% naprav pa so za svoje uslužbence kupila podjetja. Pri Palmu se znajo pohvaliti tudi s tem, da so bili prvi, ki pred leti so izdelali uspešen ročni računalnik, čeprav je z njimi poizkušalo že kar nekaj podjetij. Med njimi tudi Apple s svojim Newtonom, od koder je v Palm >>pribežalo<< kar 80% razvojnih strokovnjakov.

Po zelo udarnih novostih, ki jih je Palm predstavil na CeBITu (m500, m505, PalmOS 4.0) so za jesen pripravili le eno novost - model m125. Gre za nekakšnega križanca med novim sivinskim modelom m500 in starejšim modelom m105. Od prvega je prevzel razširitvene kartice SD/MMC, vmesnik USB in operacijski sistem PalmOS 4.0, od drugega pa zaobljeno zunanjost, nekoliko manjši zaslon in napajanje z navadnimi baterijami (nima akumulatorja). Omeniti velja še, da se s koncem leta končuje tudi življenjska doba starejših modelov m100 in m105.

Za prihodnost pri Palmu napovedujejo veliko. Že prvega decembra bodo na voljo prvi razširitveni moduli SDIO, ki jih lahko novi Palmi sprejmejo namesto kartice SD. Napovedana sta modula Bluetooth in (miniaturen) sprejemnik GPS. Novi PalmOS 5, ki ga bo videti na CeBITu bo podpiral večje ločljivosti zaslonov (od sedanjih 160 x 160 pik), vgrajena bo podpora za zvok, video, podprti bodo posnetki MP3, predvsem pa bo vse delovalo na hitrem Intelovem procesorju ARM, ki ga uporablja tudi Compaqov iPaq (in sedaj tudi HPjeva Jornada). Napovedan je tudi pametni telefon (ki ga bo v začetku verjetno tržil le Vodafone) s Palmovim operacijskim sistemom, ki bo podpiral GPRS, HSCSD, razpoznavo govora in še marsikaj, priložena pa bo tudi brezžična slušalka Bluetooth.

Ker bo razvoj PalmOSa v kratkem ločen od samega Palma, je predvsem na tem področju pričakovati hitrejše spremembe. Še posebej sedaj, ko je Palm kupil na tem področju zelo močno podjetje Be. Rečemo lahko končno, saj je prepočasen razvoj operacijskega sistema (različica 4 je le malenkost drugačna od starejše različice 3.5) jezil mnoge uporabnike. Upajmo, da se bo kaj premaknilo tudi na podpori manjšim državam, kot je Slovenija. Slednje namreč še vedno ni v spisku časovnih con, čeravno tam najdemo celo države kot je Afganistan. Delna rešitev je le Piloc, Ruski program, ki uvede podporo za šumnike (in tudi časovne cone) in je priložen vsem Palmom, ki so naprodaj v Sloveniji. Za polno različico, ki prevede tudi uporabniški vmesnik, mora uporabnik doplačati (pri Handspringovih modelih je tudi ta zastonj).

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji