Objavljeno: 16.5.2002

PalmOS 5 zunaj junija

Palmsource, Palmovo podjetje, ki je zadolženo za razvoj operacijskega sistema in pripadajoče programske opreme, napoveduje novo različico PalmOS 5. Delovne različice PalmOS 5 so med proizvajalci naprav krožile že od lanskega leta, januarja je izdelek prešel v razvojno različico, junija pa naj bi proizvajalci dobili dokončno različico.

Kdaj bodo na voljo tudi novi izdelki s tem operacijskim sistemom, ni znano. Tudi glede morebitnih novosti PalmOS 5 ni veliko znanega. Veliko pa obeta že to, da PalmOS 5 podpira Intelove procesorje ARM, ki jih uporabljajo tudi konkurenčni PocketPCji. Ti procesorji so od 2 do 30-krat hitrejši (odvisno od področja rabe) od doslej uporabljanih Motorolinih procesorjev iz serije Dragonball. To pomeni, da bodo ročni računalniki Palm končno imeli procesorsko moč, ki bo enaka moči PocketPC, kar spet pomeni, da bodo zanj na voljo tudi zmogljivejši programi.

V novi različici bo končno uradno podprta tudi zaslonska ločljivost 320 x 320 pik, saj so bile dosedanje tovrstne rešitve (Sony, Handera) zgolj nestandardne. Palmsource zagotavlja, da ostaja tudi podpora za ločljivost 160 x 160 pik, kar bo zagotovilo večjo raznolikost med računalniki. Po besedah predstavnika Palmsource se hočejo s tem izogniti enakosti računalnikov PocketPC, ki so si podobni kot jajce jajcu predvsem zaradi prestrogih zahtev Microsofta.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji