Objavljeno: 16.7.2012

Pametni telefon za slepe in slabovidne

Pametni telefoni z zasloni na dotik so vse bolj priljubljeni in vsestranski, vendar hkrati velika ovira za slepe in slabovidne. V pomoč je priskočilo angleško podjetje Screenreader, ki ga vodita 72-letni Roger Wilson in njegova slepa 62-letna žena Margaret. Angleški par, ki se že več kot desetletje ukvarja s približevanjem tehnologije slepim in slabovidnim, je razvil pripomoček za pametne telefone z okoljem Android, ki so ga poimenovali Georgie, po domačem psu-vodiču, ki ga sicer uporablja Margaret.

Georgie zna odpraviti marsikatero pomanjkljivost telefonov z zasloni na dotik, ko ga uporabljajo slepi in slabovidni. Pri izbiri elementov na zaslonu na primer pomaga sinteza govora, pri pisanju sporočil pa razpoznava govora. Georgie pa je koristen tudi v številnih drugih razmerah. S pomočjo videokamere zna na primer obvestiti lastnika na bližajoči se avtobus, pomaga pri prebiranju besedil in z glasom obvešča uporabnika o njegovi trenutni lokaciji.

Georgie deluje na standardnih telefonih z okoljem Android, priporočajo pa predvsem modele, kot sta Samsung XCover in Samsung Galaxy Ace 2. Paket je mogoče v Veliki Britaniji kupiti za 299 angleških funtov skupaj s telefonom ali pa zgolj kot dodatno aplikacijo v spletni trgovini Google Play za ceno 149 funtov. Na voljo je tudi več dodatkov, ki pomagajo pri potovanjih, vsakdanjem življenju in komunikacijah, vsak pa stane po 25 funtov.

http://www.screenreader.net/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji