Objavljeno: 11.3.2010

Pametni telefoni kot detektorji onesnaženja

Raziskovalci laboratorija Intel Labs so predstavili rezultate projekta z imenom Common Sense, s katerim so razvili napravo za lokalno merjenje onesnaženosti zraka in sprotno posredovanje informacij na internet. Tehnologija bi lahko nekega dne pristala tudi v bodočih pametnih telefonih.

Male prenosne naprave imajo vgrajen detektor za dušikov oksid, ogljikov monoksid in ozon, GPS sprejemnik za določanje natančne lokacije in vmesnik GSM za posredovanje informacij v centralno bazo podatkov. Z ustrezno programsko opremo je nato mogoče podatke o onesnaženosti določiti zelo natančno, celo za posamezno sosesko.

Projekt je požel velik interes med predstavniki velikih mest in povsem možno je, da bo Intel nekega dne proizvajal povsem takšne naprave. Še bolj zanimiva pa je možnost in načrt, da bi detektor miniaturizirali in vgradili v mobilne telefone, s tem pa približali široki množici ljudi. Zanimiv je tudi vzporedni projekt programske opreme, ki se samodejno uči in na podlagi posredovanih podatkov samodejno določi najbolj verjeten vir onesnaženja.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji