Objavljeno: 24.4.2002

Panasonic poenostavlja standarde zapisa DVD plošč

Zmedi, ki se nahaja na področju zapisljivih DVD plošč, predvsem v obliki velikega števila med seboj nezdružljivih zapisov in različnih tipov pakiranja, se je Panasonic odločil narediti konec. S svojim najnovejšim izdelkom, enoto DVD-RAM/DVD-R posega na področje podpore tako za zapisljive nosilce DVD-R velikosti 4,7GB, kot tudi prepisljivih nosilcev DVD-RAM zmogljivosti 2,6 / 5,2 in 4,7 / 9,4GB, odvisno od števila slojev in uporabljenih strani. Enota podpira tako navadne plošče, kot tudi tiste v posebni zaščitni škatlici, kar je značilno predvsem za občutljivejše nosilce DVD-RAM. Pisanje poteka s preverjanjem pravilnosti prenosa podatkov za vse nosilce pri hitrosti 1.358 KB/s, oziroma 690 KB/s za različico DVD-RAM velikosti 2,6GB, kar narekuje slabo uro dela za zapis nosilca kapacitete 4,7GB.

Poleg same enote dobimo zraven še obilico programske opreme, ki nam olajša tako zapisovanje, kot tudi urejanje video posnetkov. Program MotionDV Studio tako ponuja zajem posnetkov iz kamer DV, dodajanje raznih učinkov in podnapisov. Obdelani video zapis s pomočjo programa DVDit! uvozimo, dodamo interaktivne menije in ga posnamemo na nosilce DVD. Sledi še program WinDVD 3.0, ki je prav tako priložen paketu, sodi pa med najboljše programe za predvajanje zapisov MPEG2 s dodatnimi funkcijami, kot so popravljanje slike in izostritev podnapisov.

Nosilec DVD pa zagotovo ni namenjen le video zapisom, saj je s predvideno obstojnostjo podatkov nad sto let zagotovo namenjen tudi izdelavi varnostnih kopij. Prav temu namenu služi programski paket FileSafe, medtem ko nam program MediaSafe poenostavi presnemavanje 9,4GB nosilcev DVD-RAM tudi v primeru, da nimamo dovolj prostora na disku, kjer se med samim potekom snemanja hranijo ciljni podatki. Panasonicov komplet tako ponuja >>vse v enem<< orodje za vse, ki jim običajni CD-ji predstavljajo kronično pomanjkanje prostora za delo z videom, varnostnimi kopijami, ali ostalimi področji, ki zahtevajo hranjenje velikih količin podatkov.

http://www.panasonic.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji