Objavljeno: 20.6.2011

Panasonic z GF3 in novim Leica objektivom

Panasonic je novinarjem v začetku junija na svojem evropskem seminarju digitalne fotografije v Rimu, Italija, predstavil novi mali digitalni aparat z izmenljivimi objektivi in tipalom velikosti 4/3, skupaj s povsem novim objektivom Leica 25mm f1.4. Uradna predstavitev javnosti je potekala teden dni kasneje, 13. junija v Wiesbadnu, Nemčija.

Novi aparat vrste »D-SLR brez kukala« je posebej prilagojen uporabnikom, ki s seboj ne želijo prenašati težke opreme, da bi lahko naredili fotografijo spodobne kakovosti, kakršno zmorejo ponuditi aparati s tipalom velikosti 4/3. V primerjavi z modelom GF2 je izgubil na velikosti v vseh treh dimenzijah, s svojimi 225 grami pa je tudi med lažjimi svoje vrste in najmanjši aparat z izmenljivimi objektivi in vgrajeno bliskavico na svetu. Tako se je Panasonic z aparatom, ki nudi fotografske zmogljivosti razreda SLR, še bolj približal velikosti kompaktnih kamer.

Novi najmanjši član družine G je opremljen s kapacitivnim na dotik dotik občutljivim zaslonom, ki omogoča uporabnikom na preprost način izbirati točke ostrenja in hkrati tudi neposredno zajemanje posnetkov. Tehnologijo smo na seminarju preizkusili in po prvih vtisih deluje zelo prepričljivo, saj fotografije zajema praktično v trenutku, zelo hitro pa je tudi ostrenje. Takšno zajemanje je sicer omogočal že njegov večji brat GF2, predstavljen pred približno pol leta, vendar GF3 predstavlja povsem nov velikostni razred v Panasonicovi paleti, ki je bolj primerljiv Sony-jevim modelom NEX. Ker je bolj približan uporabnikom kompaktnih aparatov, je takšno tudi njegovo upravljanje vključno z na novo zasnovanim kolescem okrog 4-smerne tipke. Ta naj bi bila sicer po Panasonicovih besedah inovativna, po našem mnenju pa je vseeno korak nazaj v primerjavi s kolescem pri starejših modelih, vsaj iz oči naprednejših uporabnikov.

Aparat omogoča tudi zajemanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, pri čemer zna tudi ves čas ostriti, zaradi česar bo brez težav nadomestil kompaktno kamero. Večji GF2 je bil deležen kar nekaj »žele efekta« in želimo si, da bi Panasonic to pomanjkljivost pri dokončni različici modela GF3 odpravil. S posebno lečo, pa omogoča novinec tudi zajemanje stereoskopskih posnetkov brez časovne zakasnitve med levo in desno sliko.

Druga novost predstavljena v Rimu je »hitri« Leica H-X025 objektiv goriščnice 25mm, kar znaša 50mm v klasičnem filmskem formatu. Pod besedo hitrost imamo seveda v mislih veliko svetlobno prepustnost pri odprtosti zaslonke f1.4, čeprav ostrenje deluje po prvih preizkusih prav tako prepričljivo, tudi ko govorimo o natančnosti. Ostrina je po prvih fotografijah zajetih s tem objektivom sodeč zelo dobra, celo pri največji odprtosti zaslonke. Novi objektiv je primeren za fotografiranje pri slabih svetlobnih pogojih brez bliskavice in se še posebej dobro izkaže pri portretni fotografiji.

Po našem mnenju se bo v kombinaciji z na dotik občutljivim zaslonom celo tako napredna optika zelo dobro znašla v rokah počitniških fotografov, ki so do sedaj velikokrat izbiro ostrenja prepuščali aparatom samim in tako dobili nepravilno izostrene posnetke.

www.panasonic.eu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji