Objavljeno: 3.9.2009

Panasonicovi načrti

Japonski velikan Panasonic je sredi poletja v Portugalski Lizboni organiziral svoj seminar na temo optike, kjer so predstavili njihove načrte pri digitalnih fotoaparatih ter video kamerah. Seveda so se najprej pohvalili s solidnimi poslovnimi rezultati, kljub recesiji so izboljšali svoj tržni položaj v Evropi (na področju digitalnih fotoaparatov ter video kamer).

Bolj zanimive so bile seveda predstavitve novih modelov fotoaparatov. Kot smo se lahko prepričali, se slikovne pike (megapiksli) končno umikajo, na tiskovni konferenci so ločljivosti aparatov komaj omenjali. Pri Panasonicu so raje izpostavili hitrejše samodejno ostrenje, vse več aparatov s širokim kotom zajema ter bolj kakovostne fotografije pri visokih občutljivostih ISO. Po našem mnenju vsekakor korak v pravo smer.

Na optičnem seminarju smo imeli tudi priložnost preizkusiti nekaj novih aparatov, ki sicer pridejo na prodajne police to jesen. Najzmogljivejši od novih aparatov je model z velikim razponom goriščnic, torej velikim zumom, model Lumix FZ-38 (ki je naslednik modela FZ-28). S predhodnikom si sicer deli kar nekaj bistvenih značilnosti, tako objektiv kot tipalo, po besedah Panasonica pa so izboljšali sistem proti tresenju ter sistem za prepoznavanje obrazov.

Sami smo največ časa preživeli z novim modelom Lumix DMC FX-60. Gre za majhen in tanek aparat, katerega glavna značilnost je objektiv, ki premore petkratni optični zum, najširši kot zajema pa je enak 25 mm (v Leica ekvivalentu). Hkrati je svetlobno med boljšimi tovrstnimi objektivi, saj ima vrednost zaslonke pri širokem kotu F 2,8.

Med novosti je še Lumix DMC ZX-1, ta tudi nosi objektiv s širokim kotom zajema 25 mm. Ta ima še malce daljši razpon, konkretno gre za osemkratni zum. Tako kot pri ostalih novih modelih lahko snemamo video pri visoki ločljivosti 720p, tudi ZX-1 nosi novi izboljšan sistem proti tresenju. Zadnja novost pa je stilsko dovršen aparat Lumix DMC FP-8, ki izstopa predvsem po tankem ohišju, ki v globino meri le 2 cm, objektiv pa je v celoti skrit v ohišju (diagonalna postavitev).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji