Objavljeno: 3.4.2023 09:00

Parižani za prepoved izposoje električnih skirojev

Prebivalci Pariza so na referendumu glasovali o tem, ali naj bo izposoja električnih skirojev v francoski prestolnici še naprej dovoljena oziroma naj jo prepovejo. Skoraj 90% glasov, oddanih v nedeljo, je bilo v prid prepovedi baterijskih naprav, kažejo uradni rezultati. Res pa je, da se je referenduma udeležilo le 8 % prebivalcev – od 1,38 milijona prebivalcev jih je volilo le 103.000. Mladih na referendumu ni bilo.

Ko je Pariz leta 2018 uvedel najem električnih skirojev, je postal vodilno mesto pri sprejemanju novih načinov mestnega prevoza kot alternative avtomobilom. Pet let kasneje mestne oblasti Parižane pozivajo, naj odločijo o njihovi morebitni prepovedi.

Električni skiroji namreč pogosto blokirajo pločnike ali ležijo na ulicah ter povzročajo nered, kar sproža veliko jeze med Parižani. Leta 2021 je bila 31-letna Italijanka ubita, potem ko jo je zadel e-skiro, na katerem sta bili dve osebi. Padla je in udarila z glavo ob pločnik, nato pa umrla.

Novi zakoni, uvedeni leta 2019 med drugim zahtevajo nošenje posebne odsevne obleke in prepoved vožnje proti toku prometa  (globa 135 evrov) ter globo do 1500 evrov za prekoračitev hitrostne omejitve.

Uvedena je bila tudi kazen 35 eur za puščanje skirojev v parkih in na pločnikih, vendar ni bila učinkovita.

Tri podjetja za izposojo v Parizu upravljajo približno 15.000 skirojev, licenca za izposojo pa se jim izteče konec avgusta.

Po besedah tiskovnega predstavnika mestne uprave je rezultat današnjega glasovanja zavezujoč ne glede na udeležbo. Pariška županja Anne Hidalgo, ki je dala pobudo za glasovanje, tudi sama podpira prepoved izposoje električnih skirojev. Prepričana je, da ti niso okolju prijazni, zaposleni v podjetjih pa ne ustrezno zaščiteni, izposoja pa je za povrh draga (5 evrov za 10 minut).

Prepoved bo vplivala le na izposojo električnih skirojev, ne pa tudi na uporabo skirojev v zasebni lasti.

V Parizu vsak mesec približno 400.000 ljudi uporablja »trottinette«, kot skiroje imenujejo Francozi. Časopis Le Parisien je poročal, da je bilo samo v oktobru z e-skiroji opravljenih 1,7 milijona voženj.

Odločitev Pariza je izjemnega pomena za velike ponudnike skirojev, saj velja francoska prestolnica za najpomembnejše mesto v svetu za t.i. mikromobilnost z električnimi majhnimi vozili. Parizu bi lahko sledila tudi druga mesta, je opozoril eden od ponudnikov izposoje električnih skirojev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji