Objavljeno: 28.8.2010

Paul Allen toži računalnike velikane

Malo znano podjetje Interval Licensing, ki je v lasti bistveno bolj znanega ustanovitelja Microsofta Paula Allena, je vložilo tožbe proti velikanom v računalniški industriji zaradi kršenja licenčnih pravic. Allen, ki je še vedno eden najbolj bogatih prebivalcev na planetu, toži družbe Apple, Google, Yahoo, AOL, eBay, Facebook, Netflix in še peščico drugih, zaradi nedovoljene uporabe patentov, ki jih je Interval Licensing prijavil že v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja.

Sodeč po dokumentih vloženih v tožbi naj bi Interval Licensing imel patentirane ključne internetne tehnologije, kot so način kako brskalnik lahko išče podatke na spletu, kako uporabnika obvešča o stvareh, ki so v njegovem interesu in kako prikazuje sveže podatke na spletni strani, kot so novice, borzne informacije in podobno.

Interval Licensing je sicer eno od tistih malih podjetjih, ki se je pogosto znašlo na pravem mestu pri nastajanju današnjih velikanov. Med drugim je sodelovalo pri prvem projektu Sergeya Brina in Larrya Pagea, iz katerega je nastal kasneje Google, kar podjetje na svojih straneh tudi priznava. Kljub temu se strokovna javnost sprašuje, zakaj je do tožbe prišlo prav zdaj, toliko let po temu, ko so tehnologije že v rabi.

Prav tako je sumljivo dejstvo, da med velikani ni navedeno bivše Allenovo podjetje Microsoft, ki prav tako uporablja večino patentiranih tehnologij. Poznavalci sicer trdijo, da se je Allenovo podjetje že lep čas v ozadju pogajalo s kršitelji, vendar očitno nekateri niso želeli sprejeti pogojev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji