Objavljeno: 16.2.2012

PayPal noče NFCja

Plačevanje s pomočjo tehnologije NFC (Near Field Communication) že dolgo velja za prihodnost mobilnega poslovanja. Čeprav je vedno več telefonov z vgrajenim čipom NFC, pa uspeha ni od nikoder. Vmes je posegel Google s storitvijo Wallet, vendar mu ta konstantno sivi lase. Nazadnje je moral ustaviti poslovanje s predplačniškimi karticami, zaradi varnostnih lukenj v sistemu. Čeprav so napako odpravili, dotično dogajanje in drugi podobni incidenti niso ostali neopaženi.

Morda se je tudi zaradi tega podjetje PayPal odločilo NFCju dati košarico. Prvotni podporniki so napovedali svoj umik iz razvoja ter ukinitev načrtov za razvoj namenskih terminalov. Namesto NFCju se bodo posvetili mobilnim transakcijam na svoj način. Povezati nameravajo telefonsko številko s plačilnim računom PayPal ter posebno kodo PIN. Pri plačevanju z njo ne bo potrebno drugega kot izbrati način plačevanja skupaj s telefonsko številko in pripetim PINom. S sistemom želijo podpreti vse naprave na tržišču, saj bo za delovanje dovolj le programska nadgradnja. Pravijo, da bodo plačilni terminali stvar preteklosti, še preden se bo NFCju uspelo uveljaviti, zato je treba sile usmeriti drugam. Plačevanje želijo narediti uporabniku prijazno. Morda še preveč, saj je na oko videti precej nevarno. V primeru plačevanja z denarjem, kreditnimi karticami ali s pomočjo tehnologije NFC, nam tuja oseba lahko povzroči škodo le, če plačilno sredstvo fizično odtuji od nas, medtem ko je pri PayPalovem sistemu dovolj številka z dodatkom kode PIN.

Ideje vseeno ne gre prehitro odpisati. Čeprav smo skeptični glede varnosti, si bodo do končne različice razvijalci bržkone izmislili kakšno varnostno oviro, katere zlikovci ne bodo zlahka preplezali. Končna različica mobilnega plačevanja bo morala biti sprejemljiv kompromis med prijaznostjo do uporabnika in strogostjo delovanja. Šele takrat jo bomo uporabniki z veseljem posvojili.

www.paypal.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji