Objavljeno: 24.2.2013

PC izgublja tla pod nogami

O dejstvu, da osebni računalniki in njihove podizvedbe hitro izgubljajo tržni delež, čivkajo že vrabci na vejah. Kako hitro se to dogaja pa najbolje ponazarja nedavna raziskava družbe IDC, ki je primerjala gibanje prodaje različnih računalniških naprav povezanih z internetom: namiznih računalnikov, prenosnikov, telefonov in tablic.

V treh letih, od leta 2010 do 2012 se je delež namiznih računalnikov skoraj prepolovil: iz 23% na 12% konec lanskega leta. Močno je začelo padati tudi zanimanje za prenosne računalnike: v dveh letih je delež padel iz 29% na 17%.

V istem obdobju je število tablic skočilo iz 3% na 11%, kraljujejo pa telefoni, kjer je delež poskočil iz 45% na 60%. Zdaleč najbolj priljubljena internetna naprava ta hip je torej telefon, ne pa tablice in računalniki.

Zanimiva je tudi primerjava števila prodanih naprav velikih proizvajalcev. Kot je razvidno, je prodaja v zadnjem letu kumulativno rastla le pri Samsungu (in to kako: +119%), Applu (+41%) in Lenovu (+61%). HP in Dell, ki najbolj poosebljata proizvajalce osebnih računalnikov pa sta zabeležila padec -8,5% oziroma -12,9%.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji