Objavljeno: 29.6.2011

PCI Express 3.0 nared, 4.0 v pripravi

Združenje PCI-Sig, ki bdi nad razvojem vodila za razširitvenih kartic in drugih perifernih enot v osebnih računalnikih, je najavilo prihod prvih izdelkov, ki so skladni z novo različico standard PCI Express 3.0. V času objave je obstajalo že 19 matičnih plošč in 23 različnih kartic, ki so združljive z novo tehnologijo. Medtem, ko je vodilo PCIe 2.1 podpiralo hitrosti prenosa podatkov 500 MB/s na posamezni podatkovni stezi, oziroma do 8 GB/s pri najzmogljivejših karticah s 16 stezami, PCIe 3.0 to praktično podvojuje. Hitrost na posamezni stezi je zdaj 1 GB/s oziroma 16 GB/s pri izvedbah s 16 stezami.

Še bolj kot sama najava prihoda izdelkov PCIe pa interes vzbujata dve drugi najavljeni novosti. Združenje namreč že dela na zunanji izvedbi protokola PCIe, ki bo omogočal prenos podatkov s perifernimi napravami prek preprostega kabla, s čimer naj bi konkurirali še sveži alternativi, Intelovemu vmesniku Thunderbolt. Kabli naj bi bili dolgi do pol metra, zanimivo pa je tudi, da pripravljajo posebno plosko različico, ki bi bila uporabna celo pri mobilnih napravah.

Združenje je tudi začelo razvojem naslednje generacije PCI Expressa, označenega z različico 4.0, ki bo nared čez tri ali štiri leta. Hitrosti naj bi tedaj zopet podvojili - od 2 do 32 GB/s, odvisno od števila stez.

http://www.pcisig.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji