Objavljeno: 21.8.2009

PCI Express 3.0 zamuja

Združenje proizvajalcev PCI-Special Interest Group (SIG), ki bdi nad specifikacijo sistemskih vodil v računalnikih in strežnikih je potrdilo, da nova generacija vodila PCI Express ne bo nared že letos, kot je bilo pred časom prestavljeno. Specifikacija PCI Express 3.0 tako ne bo zaključena letos z izdelki, ki naj bi po prvotnem načrtu prišli v prodajo že leta 2010, temveč se bo vse zamaknilo vsaj za eno leto. Po novem načrtu, naj bi specifikacijo natančno določili šele v drugi polovici leta 2010.

Čeprav je večina temeljne specifikacije že zaključena, se je zataknilo pri podrobnostih. Avtorji so enostavno podcenili, koliko dela je potrebno vložiti v take podrobnosti, kot so združljivost za nazaj z obstoječimi karticami in napravami ter optimizacija električne porabe. Vodilo PCI Express sicer služi za prenos podatkov med perifernimi napravami in sestavnimi deli računalnikov in sistemskimi nabori.

Nova generacija naj bi ponujala skoraj dvakrat večjo prepustnost kot PCI Express 2.0, skupno kar 32 GB/s. Pri tem naj bi porabilo manj električne energije, kot predhodni izdelki, obdržali pa naj bi združljivost z obstoječimi izdelki. Po mnenju avtorjev bodo novo vodilo uporabili predvsem najzmogljivejši računalniki (recimo za igre), grafične delovne postaje in strežniki, medtem ko naj bi za običajne izdelke tudi v bodoče zadoščala današnja različica vodila.

http://www.pcisig.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji