Objavljeno: 16.8.2002

PCI-X 2.0 in PCI Express razvijalcem

Združenje PCI SIG je objavilo specifikacije dveh novih standardov s področja PCI. Na voljo je protokolski del vodila PCI-X 2.0 in skoraj dokončna različica električnega dela istega standarda. Na voljo je tudi končna različica standarda PCI-Express.

PCI-X 2.0 je namenjen strežnikom in omogoča razširitvene kartice, ki delujejo s frekvenco vodila 266 ali 533 MHz (hitrost prenosa 2,1 GB/s ali 4,2 GB/s). Starejša različica PCI-X zmore frekvenco 133 MHz oz. hitrosti prenosa 1,06 GB/s. PCI-X (tudi 2.0) je popolnoma združljiv za nazaj, kar pomeni, da lahko kartice vstavimo tudi v navadno razširitveno mesto PCI, le da bo pri tem hitrost delovanja veliko nižja.

PCI-Express (s starim razvojnim imenom 3GIO) je namenjen osebnim računalnikom in je s PCI le programsko združljiv. Nove kartice PCI-Express v razširitvena mesta PCI ne bo moč vstaviti. Med drugim tudi zato, ker gre za zaporedni protokol, ki bo zmogel hitrosti 2,5 GB/s za vsako pot v eni smeri (poti je lahko več, komunikacija pa seveda dvosmerna).

http://www.pcisig.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji