Objavljeno: 31.3.2003

PCI-X ali PCI-Express?

Stališča največjih proizvajalcev strežnikov z Intelovo arhitekturo si glede razširitvenih kartic (oz. razširitvenega vodila) niso povsem enotna. HP in IBM se vse bolj oklepata standarda PCI-X, ki je nadgradnja že starega standarda PCI, medtem ko je Dell (številka 2 med strežniki) za ostrejši rez in hiter preskok na PCI Express (razvojno ime 3GIO), ki ga močno podpira Intel.

PCI-X ima pred PCI Express veliko prednost - združljivost za nazaj. V režo za nove kartice PCI-X lahko brez težav vtaknemo katerokoli staro kartico PCI. Predstavniki HP in IBM so prepričani, da je združljivost z milijoni obstoječih (predvsem) omrežnih kartic ključna za uspeh vodila prihodnosti. Po drugi strani je vodilo PCI Express strojno nezdružljivo s PCI, vendar pa obstaja vsaj združljivost gonilnikov, saj je vodilo programsko vidno kot PCI.

Opazovalci se strinjajo, da bo v prihodnosti zaradi boljših lastnosti zmagal PCI Express, vendar bo vsaj še do leta 2005 v prednosti PCI-X oz. njegovi najnovejši izvedenki PCI-X 266 (ki bo na voljo leta 2004) in PCI-X 533 (leta 2005). Osnovna prednost PCI Express je njegova zaporedna narava, saj je izdelava matičnih plošč z vzporednimi vezji zaradi težav s sinhronizacijo pri vedno višjih hitrostih prenosa vedno zahtevnejša. Vedno višje hitrosti pa so nujne zaradi hitrega razvoja omrežnih vmesnikov (Ethernet, Fibre Channel, nenazadnje tudi Infiniband) ki že dosegajo hitrosti 10 Gb/s.

http://www.intel.com

http://www.dell.com

http://www.ibm.com

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji