Objavljeno: 14.9.2005

PDC 2005: Microsoft razkriva Office 12

Microsoft je na razvojni konferenci Professional Developers Conference (PDC) 2005 razkril nadaljnje podrobnosti o prihajajočih izdelkih družbe, glavno dogajanje pa se je sukalo okoli operacijskega sistema Windows Visa in pisarniškega paketa Office 12. Microsoft je v Los Angeles prinesel s sabo najnovejšo razvojno različico Windows Viste, ki nosi oznako Build 5219 in ji že lahko rečemo kar Beta 2. V novi različici so pri Microsoftu precej dodelali uporabniški vmesnik, ki ima številne grafične poslastice iz projekta Avalon, ko ikone z narisanimi mapami imenikov, v katerih se vidijo majhne slike dokumentov, ki so njih. Prikazan je tudi novi način odpiranja oken, ki v tridimenzionalnem okolju omogoča "vrenje" med odprtimi okni, na desni strani namizja pa se je zopet pojavila orodjarna z raznimi majhnimi orodji, kar ni bilo prisotno v prvi javni razvojni različici. Glavni cilj Microsofta je jasen - občinstvo, pretežno razvijalce, že presenetiti in navdušiti.

Šah v okolju Windows Vista.

Na konferenci je bilo tudi slišati, da bo novi operacijski sistem Windows Vista v prodaji na voljo kar v sedmih različicah, ki jih lahko še vedno razdelimo v dve skupini: tiste za domačo in tiste za poslovno rabo. Prvih bo predvidoma rahlo več: Windows Vista Starter Edition, Vista Home Basic Edition, Vista Home Home Premium Edition in Vista Ultimate Edition. Kot je razvidno so izginila današnja poimenovanja, kot so Windows N in Windows Tablet PC Edition in Windows Media Center Edition. Poslovne različice bodo tri in sicer Windows Vista Small Business Edition, Vista Professional Edition in Vista Enterprise Edition. Za takšno granulacijo so se pri Microsoftu odločili zato, ker želijo operacijski sistem bolje prilagoditi različnim profilom uporabnikom in njihovim potrebam. Razlike pa bodo seveda tudi v ceni. V primerjavi z današnjimi različicami bodo vsaj največji dve imeli bogatejši nabor orodij, čeprav točna vsebina paketov še ni določena.

Internet Explorer 7.0.

Še bolj kot samo okolje Windows Vista, pa je udeležence konference navdušil prvi javni prikaz orodij naslednje generacije pisarniškega paketa Office, ki za zdaj nosi zgolj delovno oznako "12". V nasprotju s pričakovanji je Microsoft pripravil presenečenje, saj so posamezna orodja na videz precej drugačna od dosedanjih. Glavna sprememba v videzu je odsotnost klasičnih orodjarn in ikon, ki jih bo nadomestila nov način dostopa do funkcionalnosti posameznega programa, čemur pri Microsoftu za zdaj pravijo preprosto "trak" (ribbon). Na njemu se v odvisnosti od konteksta pojavljajo različna orodja in palete, ki so shranjene v "galerije" orodij. Celoten sistem, ki je temelji na obsežni analizi navad uporabnikov, naj bi omogočil znatno hitrejši dostop do najbolj relevantnih funkcij, hkrati pa bo v drugi plan skril orodja, ki jih uporabnik v določenem trenutku ne rabi.

Spisek novosti, ki jih je Microsoft razkril na konferenci pa se s tem šele začne. Objavili so denimo brezplačni program za obdelavo in posredovanje digitalnih slik z delovnim imenom "Max", ta pa bo kasneje postal sestavni del okolja Windows Vista. Zasnovan je seveda na tehnologijah Avalon in Indigo, s čimer najbolje prikazuje prednosti novih ogrodij. Objavili so tudi novo arhitekturo za učinkovitejši nadzor poteka dela imenovano Windows Workflow Foundation. Gre za ogrodje, ki ga bodo uporabljali različni izdelki, omogočalo pa bo učinkovitejše slednje postopkom, ki jih srečujemo pretežno v podjetjih, pa tudi v interakciji med državljani in javno upravo.

Microsoft Word 12.

Microsoft Excel 12.

Microsoft PowerPoint 12

Microsoft Access 12.

Microsoft Outlook 12.

Pisanje sporočila Outlooku 12.

http://msdn.microsoft.com/events/pdc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji