Objavljeno: 26.2.2010

Pentaxi za navdušence in potapljače

Ostra konkurenca na trgu digitalnih fotoaparatov proizvajalce sili, da se nenehno odzivajo na novosti tekmecev, obenem pa iščejo nove tržne niše, ki še niso zapolnjene. Danes je tako rekoč vsak proizvajalec prisiljen, da ponudi izdelke, ki imajo denimo zelo velik zum, pa možnost snemanja video posnetkov in tak, ki so primerni udi v težjih razmerah, recimo pod vodo. Prav zato je Pentax predstavil dva modela Optio X90 in W90, ki naslavljajo te tržne niše.

Optio X90 je naslednik modela X70, od katerega je podedoval enako ločljivost (12 milijonov pik) in zmožnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti 720p. Toda novinec se lahko pohvali tokrat s kar 26-kratnim optičnim zumom in precej širokokotnim objektivom (26 - 676 mm) ter elektronskim kukalom z možnostjo nastavitve dioptrije. Dodali so še zmogljivejši akumulator, dodatne ročne nastavitve in izboljšali številne vidike vgrajene sistemske programske opreme.

Pentax Optio X90.

Pentax Optio W90 pa je kompaktni digitalni fotoaparat za ljubitelje narave, saj je odporen na (skoraj) vse nevšečnosti, ki jih srečamo tam. Ohišje je zelo zanimivo oblikovano, zgleduje se nekoliko po športnih zapestnih urah, proizvajalec pa trdi, da je še bolj odporno na udarce, kot doslej. Po podatkih preživi brez težav potop do globine 6 metrov (z dodatnim ohišjem pa celo do 60 metrov), temperature do -10 stopinj Celzija ter padce z višine 1,2 metra.

Največja zanimivost pa je poseben način fotografiranja imenovan Digital Microscope, ki omogoča povečavo podrobnosti slikanih na zelo majhni razdalji. Da bi bil rezultat kvaliteten so na objektivu vgrajene tri majhne LED diode, ki v tem primeru dodatno osvetlijo točko slikanja. Sicer pa W90 premore tipalo z 12 milijoni pik, 5-kratni optični zum in številne algoritme za izboljšavo fotografij slikanih v težkih razmerah.

Pentax Optio W90.

http://www.pentaximaging.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji