Objavljeno: 16.4.2003

Pentium 4 s hitrejšim sistemskim vodilom in z novim naborom

Intel je predstavil nov procesor Pentium 4, ki premore sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, s čimer se povečuje prepustnost pretoka podatkov med jedrom, pomnilnikom in periferijo. Doslej je Intel v procesorjih Pentium 4 uporabljal vodilo z najvišjim taktom 533 MHz. Sočasno z novim procesorjem, ki bo na voljo na začetku s taktom 3 GHz so predstavili tudi novi sistemski nabor i875P, doslej znan pod projektnim imenom Canterwood, ki nudi podporo za nov tip vodila in prinaša še nekaj drugih novosti.

Ena takih je podpora za pomnilnike DDR s taktom 400 MHz, kar je znatno več od doslej podprtih 266 MHz (tekmeci že nekaj časa ponujajo več). Sistemski nabor uvaja tudi dve pomembni inovaciji: Intel Performance Acceleration Technology

(PAT) in Communications Streaming Architecture (CSA). PAT pospešuje pretok podatkov med procesorjem in sistemskim pomnilnikom ter tako izboljšuje zmogljivost. Nabor 875P ponuja tudi namensko omrežno vodilo, ki temelji na arhitekturi Communications Streaming Architecture, v navezi z novim gigabitnim omrežnim krmilnikom Intel PRO/1000 CT Desktop Connection pa podvoji pasovno širino, ki je na voljo v današnjih rešitvah na vodilu PCI.

Dodatno nabor 875P vsebuje tudi podporo za vmesnike AGP 8x, USB 2.0 ter Serial ATA. Nabor vsebuje tudi dvojno neodvisno zvočno jedro, ki uporabniku omogoča, da med opravljanjem telefonskih klicev iz računalnika predvaja in posluša še digitalno glasbo. Za varno delovanje ima lahko opcijsko dodano tudi podporo za diskovna polja RAID in podporo za pomnilnike ECC.

Procesorji Pentium 4 z delovno frekvenco 3 GHz in z 800 MHz sistemskim vodilom bodo v količinah po 1.000 na voljo v kratkem, cena pa je 417

dolarjev. Vezni nabor Intel 875P z integriranim programskim krmilnikom RAID stane 53 dolarjev, brez dodatnega krmilnika pa 50 USD. Vezni nabor je že v masovni proizvodnji in na poti k večjim svetovnim proizvajalcem osnovnih plošč.

Po mnenju prvih preizkuševalcev bo kombinacija novega Pentiuma 4, nabora i875 in pomnilnika DDR400 močno dvignila zmogljivost računalnikov PC. Toda kupci bodo morali še nekoliko počakati. Intel je tik za predstavitvijo sporočil, da so v fazi proizvodnje naleteli na napako, tako da so začasno zaustavili dobavo novih izdelkov. Kljub temu pričakujejo, da bo napaka kmalu odpravljena.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji