Objavljeno: 6.3.2002

Pentium 4 za prenosnike

Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Pentium 4, ki so namenjeni za uporabo v prenosnih računalnikih. Nova izvedba nosi oznako Pentium 4 processor-M (P4-M), zasnovana pa je na jedru Northwood in 0,13 mikronski arhitekturi. Najvišja delovna frekvenca je trenutno 1,7 GHz (na voljo je tudi izvedba z 1,6 GHz), s čimer naj bi bil P4-M okoli 43% zmogljivejši od doslej najhitrejšega procesorja Pentium III-M za mobilne računalnike. Tudi P4-M podpira sistemsko vodilo s taktom 400 MHz, obenem pa podpira pomnilnike DDR DRAM s staktom 266 MHz. V ta namen so pri Intelu predstavili tudi posebni različici sistemskega nabora z oznakami Intel 845MP in 845MZ, ki zagotavlja delo nove prenosnika. Prva ima poleg običajnih funkcij vgrajen tudi grafični pospeševalnik s podporo za AGP 4x, na voljo pa je že zdaj. Nekoliko kasneje pride na vrsto še nabor 845MZ, ki bo brez grafike. P4-M ima vgrajen 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik in enako tehnologijo (NetBurst Micro Architecture), kot namizne različice Pentiuma 4.

Učinkovito gospodarjenje z energijo zagotavljata tehnologiji Enhanced SpeedStep in Deeper Sleep Alert State. Prva je izboljšava že doslej znane tehnologije, ki omogoča znižanje delovne frekvence za manjšo porabo energije. Pri delovanju z akumulatorji tako P4-M deluje s taktom 1,2 GHz namesto 1,7 GHz. Deeper Sleep Alert State pa omogoča, da v mirovanju procesor deluje z napetostjo samo 1 V in pri tem porabi manj kot pol watta energije. Kombinacijah obeh omogoča, da procesor za normalno delovanje v povprečju porabi manj kot dva watta.

Cena novega procesorja je 508 dolarjev za različico z 1,7 GHz in 401 dolar za izvedbo z 1,6 GHz, medtem ko sistemski nabor 845MP stane 43 dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji