Objavljeno: 11.10.2013

Percona z brezplačno alternativo MySQL

 Izid odprtokodnega Perconinega Serverja 5.6 bo zagotovo ujezil vrhovne glave pri Oraclu, saj  baza vsebuje številne funkcije in bombončke, ki so jih bili doslej deležni le kupci njihove Enterprise edition MySQL database.

 

Tako ima različica 5.6 nadvse podobno sposobnost prilagajanja, zmogljivosti, možnosti varnostnega kopiranja in nekatere varnostne mehanizme, ki jih Oracle za drag denar ponuja le strankam, ki obenem podpišejo še vzdrževalne pogodbe. Za nameček nova Percona vključuje tudi vse funkcionalnosti Oraclove brezplačne t. i. community edition MySQL 5.6.

Tako denimo Percona Server 5.6 zmore streči tisočim hkratnim poizvedbenim  nitim, medtem ko standardna različica MySQL začne klecati že pri okoli 150-ih, so se med predstavitvijo pohvalili predstavniki Percone. Za podobno zmogljivost morajo Oraclove stranke znova poseči po Enterprise edition, torej najdražji različici za velika podjetja.

Poleg tega lahko administratorji z uporabo vtičnika Percona XtraBackup, ki je prav tako brezplačen, na preprost način izdelujejo inkrementalne varnostne kopije, in ker vse skupaj temelji na Oracle's MySQL 5.6 Community Edition ( ta je izdana pod Gnu General Public License), je Oraclov MySQL v večini primerov povsem zamenljiv s Perconino alternativo.

Je pa v izdelku tudi nekaj funkcionalnosti, ki jih originalni MySQL ne pozna; denimo nadzor delovanja, ki administratorje oskrbuje s podatki in statistikami o aktivnostih uporabnikov.

Percona Server si je doslej preneslo okoli 700.000 uporabnikov, raziskava podjetja  451 Research, pa je letos ugotovila, da približno 62 odstotkov uporabnikov MySQL uporablja Oraclovo različico, 14 odstotkov  a NoSQL MariaDB, Percoinin delež pa znaša okoli 15 odstotkov. Podjetje se sicer ob izadjanju svojih različic odprtokodnih baz, preživlja s ponujanjem podpore, usposabljanj in svetovanja za MySQL. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji