Objavljeno: 4.10.2004

Photokina 2004

Konec septembra je nemški Köln vnovič gostil proizvajalce fotoaparatov, med katerimi je zopet niz novosti v digitalni izvedbi. Čeprav je veliko proizvajalcev svoje novosti predstavilo že pred sejmom, je bilo na Photokini kljub vsemu zopet obilica prvič predstavljenih izdelkov.

Olympus je tako predstavil novi digitalni SLR aparat E-300, ki se ponaša s tipalom CCD, ki zmore 8 milijonov pik, posebnost pa je novo kukalo, ki uporablja sistem zrcal namesto prizmo. E-300 je naslednik priznanega fotoaparata E-1, temelji pa na standardu FourThirds, vsebuje pa številne izboljšave za bolj natančno, a hkrati enostavno delovanje. Med drugim se lahko pohvali z manjšimi in lažjimi lečami ter sistemom Supersonic Wave Filter, ki preprečuje slabšanje kvalitete slike zaradi pranih delcev na objektivu.

Olympus je sicer predstavil še nekaj novosti, med katerimi je najbolj zanimiv model C-7000/C-70Z, ki ima kovinsko ohišje, tipalo s 7,1 milijoni pik in 5x optični zum. Podpira makro način s predmeti oddaljenimi le 2 cm, snemanje v zapisu RAW ter ročno nastavljanje parametrov. Stal bo okoli 615 dolarjev. Olympus D535/C-370 Zoom pa je novi model s tremi milijoni pik in 3x zumom, ki bo s podporo za snemanje filmov neomejene dolžine prepričal predvsem tiste, ki so pozorni na ceno (175 dolarjev). Korak višje je model D590 Zoom, ki ima 4 milijone pik, zanimivo obliko ohišja in podporo za večpredstavnost (slike, video, zvok).

Canon je prav tako predstavil niz aparatov za širše množice. Najmanjši s petimi milijoni pik je odslej model Digital IXUS i5 (v ZDA PowerShot SD20), ki tehta le 100 gramov, vendar zato nima optičnega zuma (le digitalni 6,5x). Podpira tudi snemanje video posnetkov, stal pa bo 350 dolarjev. Modela Digital IXUS 30 in IXUS 40 nudita 3,2 oziroma 4 milijone pik, s pomočjo novih tankih leč UA pa tudi 3x optični zum in ohraniti kompaktnih dimenzij. Na voljo bosta za 300 oziroma 400 evrov. Za cenovno pozorne Canon ponuja PowerShot A400, ki je na voljo v več barvah, tipalom s 3,2 milijoni pik, 2,2x zumom, 9-točkovnim autofokusom in podporo za video posnetke. Vse za 180 dolarjev.

Fujifilm je večino novosti predstavil pred sejmom, kljub temu so obiskovalce razveselili z novim modelom SLR, ki nosi oznako FinePix S3 Pro. Glavna značilnost je novo tipalo SuperCCD SR II, ki zmore fotografirati z 12,1 milijoni pik. Fotoaparat ima dvojni zaslon LCD (predogled in nastavitve), podporo za objektive Nikkor, občutljivost ISO 100-1600 in številne druge dobrote. Podpira kartice xD in CompactFlash, na računalnik pa ga je moč priključiti prek vmesnikov USB 2.0 in firewire. Zanimiva novost je tudi mali fotoaparat F455, ki ima tipalo s 5,2 milijoni pik, 3,4x zum in posebno stojalo za lažji prenos fotografij v računalnik.

Podobno kot Fujifilm tudi Konica Minolta sodi na zahtevne ljubitelje in profesionalce z aparatom Maxxum 7D. Fotoaparat tipa SLR premore tipalo s 6,1 milijoni pik, prvi med modeli SLR pa tudi poseben sistem za preprečevanje vpliva tresljajev na kakovost slike. Med drugim značilnostmi so nov tip kukala z več prizmami, 2,5-palčni zaslon LCD, občutljivost ISO 100-3200 in podpora za različne barvne modele. Druga novost za še bolj zahtevne je SLR aparat Dimage A200, ki ima tipalo z 8 milijoni pik, občutljivost, ki sega že od ISO 50 in številne podrobnosti, kot je recimo podpora za snemanje video posnetkov z ločljivostjo 800 x 600 pik.

Pri Contaxu stavijo na nenavadne oblike. Model U4R ima ohišje ploščate oblike, ki ima objektiv na vrtljivem delu, ponaša pa se z objektivi Carl Zeiss Vario Tessar in 3x optičnim zumom. Tipalo omogoča fotografiranje s 4 milijoni pik, stal pa bo okoli 600 dolarjev. Contax i4R pa je aparat nenavadno oglate oblike, ki prav tako premore tipalo s 4 milijoni pik, posebnost pa je drsni objektiv, ki ga prekriva pokrov z vgrajeno bliskavico. Stal bo 450 dolarjev.

Pri Epsonu so prikazovali digitalni prikazovalnik fotografij P-2000 (3,8-palčni zaslon, 40 GB disk), pozornost pa je vzbujal tudi fotoaparat L500V, ki nudi 5 milijonov pik, 3x optični zum in velik 2,5-palčni zaslon LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji