Objavljeno: 19.9.2012

Photokina 2012

Začel se je sejem Photokina 2012 v nemškem mestu Koeln, kamor so proizvajalci zopet prinesli cel kup novosti s področja fotografije. Med njimi je veliko takih, ki obujajo oblikovalske poteze preteklosti, nekaj pa jih sodi kar v kategorijo luksuznih izdelkov.

Hasselblad je denimo predstavil fotoaparat z imenom Lunar, ki s ceno okoli 5.000 evrov zagotovo sodi v to kategorijo. Fotoaparat, ki so ponaša z zelo stilsko oblikovanim ohišjem, si bo med drugim mogoče omisliti z lesenim ali usnjenim držalom in menda tudi z dragulji okrašenimi tipkami.

V ozadju pa je preizkušena tehnologija fotoaparata Sony NEX-7, torej s tipalom 24,3 milijonov pik, kateremu so dodali kukalo s tehnologijo OLED in še nekaj poslastic. Hasselblad naj bi tudi prilagodil sistemsko programsko opremo in menuje. To je prvi fotoaparat v sodelovanju s Sonyem, menda bodo sledili še drugi. Na prodaj bo februarja.

V kategorijo ekskluzivnih izdelkov, tokrat res dobesedno, sodi tudi napoved podjetja Leica, da bo posebno izvedbo modela Leica M oblikoval Jony Ive, zdaj že legendarni glavni oblikovalec pri podjetju Apple. Fotoaparat bodo menda naredili v enem samem primerku, na dražbi pa ga bo prodajal nihče drug kot frontman skupine U2, Bono Vox.

Canon je na Photokino pripeljal novi DSLR model EOS 6D. Japonci trdijo, da je to najmanjši, najlažji (690 gramov) in najcenejši fotoaparat tipa full-frame doslej. Premore tipalo z 20 milijoni pik, občutljivost na svetlobo do ISO 102.400, hitrost slikanja 4,5 slik na sekundo, delati zna slike HDR in snemati video v polni ločljivosti HD. Cena je 2.100 dolarjev (velja za ZDA), brez objektivov seveda.

Sočasno so pri Canonu predstavili še fotoaparata PowerShot G15 in PowerShot SX50 HS. PowerShot G15 stavi na kakovost in ima svetlobno najmočnejši objektiv med modeli serije PowerShot G doslej, z novim objektivom f/1.8-2.8 s 5-kratno povečavo. Tipalo premore 12 milijonov pik, kar pomeni, da je Canon postavil kakovost pred ločljivost.

Mnogim bo še posebej všeč novi model Powershot SX50 HS, ki je prvi na svetu z 50-kratnim optičnim zumom (ekvivalent 24-1200 mm!). Tipalo in procesor sta enaka kot pri Powershotu G15, dodali pa so funkcijo Seek nad Lock, ki omogoča iskanje in sledenje subjektu na telefoto povečavi objektiva. Uporabnik lahko pritisne namenski gumb Seek na obodu objektiva, ki zmanjša povečavo in omogoči iskanje subjekta. Ko je ta najden in ko je gumb sproščen, se objektiv vrne v predhodni telefoto položaj. Powershot G15 bo stal 500 dolarjev, HX50 pa 480 dolarjev.

Z retro oblikovanjem se spogledujejo tudi pri družbi Fujifilm, kjer so predstavili na oko prijeten fotoaparat XF1. Oblikovan je minimalistično, prednjo stran pa krasi imitacija usnja v črni, rdeči ali rjavi barvi. Fotoaparat sicer nudi ločljivost 12 milijonov pik, objektiv 25-100 mm, podpira snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD, v prodaji pa bo pred novim letom za ceno okoli 500 dolarjev.

http://www.photokina.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji