Objavljeno: 19.8.2010

Picasa 3.8 prinaša Face Movie

Google je objavil novo različico programa za upravljanje fotografij na osebnih računalnikih Picasa 3.8, ki prinaša kup zanimivih novosti. Najbolj spektakularna je nova funkcija Face Movie, pri kateri Picasa ustvari diaprojekcijo fotografij, ki so poravnane tako, da je obraz izbrane osebe (celota temelji na že predhodno predstavljeni tehnologiji razpoznave obrazov) vselej na istem mestu, položaj fotografije pa se temu prilagaja. Učinek je ta, da je oseba na ta način precej bolj izpostavljena, celota pa prijetnejša za spremljanje.

Druga novost je integracija spletnega urejevalnika Picnic, ki so ga nedavno vključili v spletno različico Picasa, tudi v program za osebne računalnike. Ta nenavadna kombinacija prinaša enaka orodja kot spletna različica, za popolno delovanje pa potrebuje internetno povezavo. Nakazuje tudi, kako bo Google v bodoče spletne storitve tesneje povezoval v klasične programe za osebne računalnike.

Za uporabnike spletne različice Picasa Web bo nadvse dobrodošla nova možnost masovnega uvoza in prenosa fotografij iz lastnega računalnika v storitev v oblaku le v enem koraku. Poleg fotografij lahko prenašamo preprosto tudi cele albume, enako pa velja za kasnejše morebitno odstranjevanje iz spletnega servisa.

Google je tudi precej izboljša prikaz in obravnavo metapodatkov, ki jih sodobni fotoaparati posnamejo skupaj s fotografijo. Picasa zna tako fotografije prikazati v pravilnem barvnem prostoru. Hkrati so tudi izboljšali učinkovitost izrabe procesne moči osebnega računalnika in dodali nove zmožnosti za souporabo gradiva s prijatelji iz Gmaila.

http://www.google.com/picasa

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji