Objavljeno: 24.8.2010

Piko projektor v svetilki

Miniaturizacija projektorjev z diodami LED daje inženirjem čedalje več prostora za nove ideje in načine rabe. Raziskovalec Li-Wei Chan iz tajvanske univerze National Taiwan University je tako miniaturni piko projektor vgradil kar v namizno svetilko, ki je pogosto del pisarniške opreme, lahko pa jo izkoristimo tudi še za kaj drugega, kot zgolj za osvetlitev.

Svetilka v tem primeru projecira računalniško sliko na navadno mizo. Poleg projektorja pa je vgrajen tudi poseben sistem za zaznavo s pomočjo infrardečih žarkov, ki omogoča razpoznavo dotikov s prsti na delovni mizi in s tem projecirano sliko spremeni v velik zaslon občutljiv na dotik.

Raziskovalec je zamisel še izpolnil z dodatnimi tabličnimi računalniki, prav tak opremljenimi z infrardečimi kamerami, ki omogočajo 3D pogled točke na sliki, ki jo projektor kaže v dveh dimenzijah. Ideja je ta, da bi ob prikazu slike s projektorja vsak uporabnik na lastnem računalniku lahko podrobnosti pregledoval iz več zornih kotov. Iz pričujočega video posnetka se da razbrati, da avtorji ciljajo tudi na rabo v vojaške namene.

http://www.newscientist.com/article/dn19249-future-on-display-desk-lamp-turns-table-top-into-3d.html

http://ivlab.csie.ntu.edu.tw/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji