Objavljeno: 22.5.2003

Pioneer bo podpiral tudi DVD+RW!

Japonski Pioneer, ki je eden glavnih proizvajalcev in gonilna sila za standardom DVD-RW je na presenečenje vseh napovedal novo enoto DVR-A06.J, ki podpira tudi standard DVD+RW. Pri Pioneerju trdijo, da so se za ta korak odločili zato, ker želijo tvorno prispevati k razreševanju zmede, ki vlada na trgu zaradi prisotnosti več standardov zapisovanja na nosilce DVD. Kljub temu je to veliko presenečenje, saj je bil doslej Pioneer najbolj zagrizen podpornik standarda DVD-RW in s tem nasprotnik konkurenčnih sistemov.

Odločitev prihaja v trenutku, ko standard DVD+RW uživa vse večjo podporo proizvajalcev, kljub dejstvu, da je bilo še lani 70% vseh zapisovalnikov takih, ki podpirajo standard DVD-RW. Nekateri analitiki zaradi Pioneerjeve odločitve tako že menijo, da bo DVD+RW na koncu prevladal, DVR-A06 pa naj bi v tem kontekstu igral vlogo prehodnega izdelka. Tudi konkurenca, zlasti Sony, ponuja enote, ki nudijo univerzalno zapisljivost za oba standarda.

Enota DVR-A06 je sicer zapisovalnik, ki na nosilce DVD-R in DVD+R zapisuje s hitrostjo 4, medtem ko na nosilce DVD-RW in DVD+RW zapisuje s hitrostmi 2x oziroma 4x. Deluje tudi kot zapisovalnik CD-R/CD-RW, kjer podpira hitrosti 16x oziroma 10x. Poleg podpore za oba standarda nova enota prinaša še nekatere druge tehnične novosti. Najpomembnejša je najbrž podpora za tehnologijo Distributed Real-Time Defect Management (DRT-DM), ki kot prva med zapisovalniki omogoča bolj zanesljivo zapisovanje na nosilce, ne glede na njihov tip in kakovost. Pri Pioneerju trdijo, da so na ta način podatki desetkrat bolj zanesljivo zapisani, kot doslej.

Enota podpira tudi standard DVD-VR, s čimer je omogočen zajem video posnetkov zapisanih na DVD video rekorderjih. Sicer pa je priložena obilica programske opreme. Zanimivo, da Pioneer tehnologije s podporo za oba standarda ne bo uporabil v izdelkih zabavne elektronike (video rekorderjih), ker ocenjujejo, da je predraga, tako da bodo še naprej podpirali zgolj standard DVD-RW). Enota DVR-A06 bos prva na prodaj le na Japonskem, v drugi fazi pa pride tudi v Evropo in ZDA, kjer bo imela priporočeno ceno 330 dolarjev.

http://www.pioneer.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji