Objavljeno: 9.4.2013

Pismo bralca - kateri monitor?

Živijo. Izbiram nov računalnik, ki bo primarno namenjen montaži videa. Zanj bom kupil tudi nova zaslona, zato sem kupil zadnjo številko vaše revije, kjer primerjate »dobre monitorje«. Članek mi je dal misliti, škoda da poleg opisov niste navedli malo več splošnih smernic po katerih bi se moral ravnati neuki nakupovalec.

Eden od monitorjev bo »preview«, ki bo primarno namenjen celozaslonskemu ogledu videa, ki se bo montiral. Veliko (tudi od vas) sem slišal o IPSih in da se o drugih modelih sploh ne splača razmišljati. Skrbi me, da do zdaj nisem našel IPS ekrana, ki bi bil manjši od 21,5 palcev. Ste vi morda že v pred selekciji na slovenskem trgu zasledili na kakšnega kvalitetnega, ki bi bil manjši od toliko palcev? (sicer se nagibam k LG IPS224V).

Drugi od monitorjev bo namenjen vsem ostalemu - Premieru, Photoshopu, tekstu, internetu, filmom, enkrat v prihodnosti bi moral služiti tudi kot ekran za PS3. Rad bi, da je 27-palčni IPS, a me skrbi, ker imajo cenejši, npr. LG IPS277L samo resolucijo full HD in tako PPI slabši od deset let starega 17-palčnika. Zato mislim s tem monitorjem še malo počakati, verjetno do poletja; upam, da bo cena modelov, kot je Dell UltraSharp U2713HM prišla bližje LGjevi. Se vam to zdi mogoče? :D

Oziroma, kako hitro se monitorji cenijo in ali imajo njihovi proizvajalci kak bolj opazen cikel najav?

Hvala za odgovor.

 

Peter

 

Monitor: 

Če pravilno razumem gre za nakup dveh monitorjev, a v prvi vrsti za manjšega, 21 palčnega (oziroma najmanjšega možnega z ločljivostjo FullHD), zato bom najprej odgovoril na to vprašanje.

V segmentu manjših LCD-jev je ponudbe kar nekaj, a kljub temu ne takšnih, ki bi bili primerni za pregledovanje HD vsebin. Težava je v tem, da je na voljo nekaj 17, 19 in 20 palčnih modelov z boljšimi matrikami, ki pa ne ponujajo razmerja stranic 16:9 in so v grobem takšni kot pred desetimi leti. Žal. Zmogljivejši (ločljivost) so večinoma le tisti velikosti 21,5 palcev in več.

PPI pri teh modelih je dovolj dober, tako da tukaj ni težav, so pa ugodnejši modeli večinoma fizično slabše prilagodljivi (naklon, ni prilagajanja višine, trdnost podstavka). Takšna sta tudi preizkušena LG in Philips, katera med preizkušenimi najbolj priporočam.

Če pa želite tudi nekoliko bolj prilagodljivo ohišje v tem velikostnem razredu za zmerno ceno, pa se splača pogledati tudi Dellov U2212HM, kateri omogoča tudi nekaj več prilagodljivosti ohišja, a je žal na našem trgu težje dostopen, zato ga tudi nismo preizkusili. Manjših primernih monitorjev pa žal ne poznam, saj jih vsaj v redni maloprodaji ni.

Za obdelavo videa sodobni IPS modeli tudi po odzivnosti zadostujejo in ni bojazni, da bi bila njihova odzivnost preslaba, izjema bi lahko bili le akcijski video posnetki posneti pri visokem številu sličic na sekundo, kjer bi morda raje priporočil klasičen monitor z matriko TN. A mislim, da ne bi smelo biti težav, saj dobra barvna pravilnost in vidnost podrobnosti v sivinah večinoma odtehtata, slabša odzivnost pa je neopazna.

Pri večjem modelu, kateri bo namenjen tudi obdelavi fotografij pa je veliko odvisno tudi od tega kaj od njega pričakujete. Če želite le veliko različico manjšega zaslona, potem bo LG IPS277 dobra izbira, sicer pa je za takšen monitor škoda denarja. Res je, PPI tega modela je zelo slab, ob uporabi od blizu celo moteč, pa tudi prilagodljivost njegovega ohišja je slaba. Če igra denar veliko vlogo, potem bolj priporočam 24 palčni model z ločljivostjo 1920x1200 pik, ki bo svojo nalogo veliko bolje opravljal. Sicer je veliko bolj smiselna izbira 27 palčnih modelov, ki ponujajo višje ločljivosti, kakršna sta U2713HM in U2713H.

Dellove modele navajam zato, ker po mojih izkušnjah trenutno ponujajo zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo, poleg tega pa sta omenjena modela tudi izjemno dober primer, saj je razlika med njima v prikazu barvnih prostorov. Model HM je namenjen prikazu barvnega prostora sRGB, kateri je v okolju Windows pri običajnem delu vselej v uporabi, približno 150 EUR dražji model H pa je zmožen tudi prikaza barvnega prostora Adobe RGB. Tega nekateri fotografi uporabljajo npr. v Photoshopu.

Vendar pa je nakup takšnega modela zopet nesmiseln, če širših barvnih prostorov ne uporabljamo. Monitorji, ki ne ponujajo prikaza širokih barvnih prostorov, so za večino uporabnikov bolj enostavni za uporabo, saj lahko sicer prihaja do odstopanja barv, če ob uporabi določenega barvnega prostora ne uporabljamo pravega barvnega profila.

Tako bi vam za montažo videa in tudi ostalega grafičnega dela najbolj priporočil enega izmed ugodnejših 27 palčnih IPS modelov, ki ponujajo ločljivost 2560 × 1440 pik, ali pa kot sem že omenil, enega izmed 24 palčnih modelov z ločljivostjo 1920 × 1200 pik.

 

Žiga Veber, avtor preizkusa monitorjev v zadnji številki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji