Objavljeno: 27.7.2001

Plačevanje z mobilnim telefonom končno realnost

Mobitel bo s 1. avgustom ponudil možnost plačevanja spletnih storitev preko mobilnega telefona. Med prvimi storitvami, ki bodo na voljo z začetkom obratovanja, bodo vpogled v oglase Salomonovega oglasnika v spletu, elektronske stave na spletnih straneh Športne loterije Slovenije in dostop do novic Slovenske tiskovne agencije.

Storitev se imenuje Moneta, pri Mobitelu pa so jo razvili v sodelovanju z domačima podjetjema Pristop in Adacta. Moneta je prvenstveno namenjena plačevanju majhnih zneskov preko spleta, deluje pa preko sistema kratkih sporočil. Ko uporabnik pride do spletne strani, ki ponuja plačevanje storitev z Moneto, vpiše svojo telefonsko številko v poseben obrazec, nakar prejme kratko sporočilo SMS v katerem je zapisana štirimestna številčna šifra. To vnese v primeren okvirček v spletni strani ponudnika storitev in s tem je storitev odobrena, uporabnik pa bo poleg rednega mesečnega računa iz Mobitela prejel tudi poseben račun za storitve, ki jih je opravil preko Monete. Sprva bo storitev na voljo samo Mobitelovim naročnikom, uporabniki predplačniškega sistema Mobi, pa bodo morali počakati še nekaj mesecev. Pri Mobitelu so za začetek postavili omejitev zneska, ki ga lahko posamezni uporabnik mesečno porabi, na 12 tisoč tolarjev, vendar, kot je povedala predstavnica podjetja Lara Ham, nameravajo ta znesek še prilagoditi, ko se bo pokazalo koliko uporabniki dejansko porabijo.

Za varnost je poskrbljeno na več načinov; šifra za plačilo storitev se pošlje zgolj na telefon uporabnika, po vnosu v spletni brskalnik, se šifra zapiše kot piškot za čas seje (per session cookie), kar pomeni, da se ob zaprtju brskalnika izbriše, uporabnik pa jo lahko tudi sam izbriše. Uporabniki lahko sami preko spleta spremljajo koliko denarja so porabili v tekočem mesecu in za katere storitve.

Ob pričetku obratovanja Monete, bodo na voljo samo omenjene tri storitve, sredi septembra naj bi dostop do informacij pričela ponujati tudi Gospodarski Vestnik - poslovni informacijski sistem GV IN in časnik Finance z arhivom. Pri Mobitelu pravijo, da so pri podjetjih naleteli na veliko zanimanje za sistem Moneta, zato pričakujejo, da se bo do jeseni bistveno razširila ponudba storitev in izdelkov, ki jih bo mogoče tako kupiti. Poleg plačevanja preko spleta, pa pri Mobitelu že pripravljajo tudi sistem za plačevanje storitev in izdelkov v fizičnem svetu. V avgustu bodo po svojih centrih postavili avtomate za pijačo, ki jih bo mogoče uporabljati s klicem na posebno telefonsko številko, cena pijače pa se bo uporabniku prištela k naročnini. Edino resno prepreko pri širitvi tovrstnega plačevanja sedaj predstavlja trenutna zakonodaja, ki tovrstnega plačevanja ne predvideva, vendar na Ministrstvu za informacijsko družbo že nekaj mesecev obljubljajo, da bodo novi zakoni kmalu spisani in predani Državemu zboru.

http://www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji