Objavljeno: 11.4.2003

Plextor na nosilec CD-R spravi 1 GB podatkov

Dejstvo je, da nosilci CD-ROM oziroma CD-R/RW danes niso več ravno pretirano prostorni. Računalniška industrija se je poizkusila v že kar nekaj rešitvah povečanja prostora, ki se v praksi niso prijele, vendar se poskusi razvijalcev nadaljujejo.

Plextor je tako predstavil zapisovalnik CD-RW, ki na nosilce CD-R zapisuje s hitrostjo 52x, predvsem pa naj bi znal na navadno 80-minutno ploščo shraniti do 1 GB podatkov, ob tem pa so podatki lahko tudi šifrirani.

Plextor se je tega lotil z višjo gostoto zapisovanja podatkov, saj naj bi posamezne vdolbinice na sledi bile dvakrat bolj tesno skupaj kot sicer. To pomeni, da bodo nekatere starejše enote CD-ROM za dovolj natančno branje tako posnetih nosilcev morale upočasniti celo pod hitrost 1x (predvsem na zunanjih sledeh). Večina naj bi vendarle zmogla vsaj 2x.

Šifriranje (tako kazala TOC kot samih podatkov) je izvedeno z geslom, ki ga uporabnik vpiše pred začetkom zapisovanja in ob pred branjem podatkov. Na računalniku, ki zapisuje ali bere mora biti nameščena najnovejša različica programa Plextools.

http://www.plextor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji