Objavljeno: 16.2.2004

PMA 2004: juriš digitalnih fotoaparatov

V Las Vegasu je združenje Photo Marketing Association (PMA) priredilo tradicionalno svetovno razstavo izdelkov s področja fotografije, na kateri so digitalni fotoaparati brez dvoma igrali najbolj vidno vlogo. Magični trenutek digitalne fotografije kažejo tudi številni novi izdelki, ki obenem nakazujejo, da proizvajalci še niso pokazali zadnje besede na področju tehničnih izboljšav in zamisli. Kdor je mislil, da smo pri tipalih velikosti pet ali šest milijonov pik doživeli zgornji rob, se je kot kaže zmotil, saj se tekma za čim višjo ločljivost nadaljuje.

Na drugem koncu zmogljivosti in cenovnega spektra pa tako rekoč ni mogoče več videti fotoaparatov z manj kot tremi milijoni pik. Vse več fotoaparatov ima tudi že vgrajen pomnilnik, manj je prilaganja pomnilniških kartic, kar je očitno za proizvajalce dražja izbira. Največji hit so kompaktni ultra lahki fotoaparati z ločljivostjo pet milijonov pik. Proizvajalci pa nadaljujejo z izboljšavami same tehnologije, kot so na primer boljša stabilizacija slik, kvalitetnejša uporaba bliskavic in hitrejše delovanje zaklopke ter celotne mehanike aparatov.

Obenem se tudi zmanjšuje poraba energije, kar ugodno vpliva na velikost fotoaparatov. V ospredju so še nekatere razmeroma nove zmožnosti, kot je tehnologija PictBridge in zmožnost snemanja filmov v zapisu MPEG-4. Še več novosti pa lahko pričakujemo na letošnji Photokini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji