Oglasno sporočilo
Objavljeno: 1.7.2020 07:36

Podatke in informacije velja obrniti poslu v prid

Podjetja vseh velikosti lahko poslujejo učinkoviteje z uporabo podatkov, ki jih premorejo oziroma pridobijo.

Dodana vrednost, ki jo v poslovni svet prinaša poslovna analitika, je lahko izjemna. S funkcijami pojasnjevanja, diagnosticiranja, predikcije in predlaganja, odgovarja na štiri ključna vprašanja: »Kaj se je zgodilo?«, »Zakaj se je to zgodilo?«, »Kaj se bo zgodilo?« in »Kaj naj storim?«. Čeprav je danes poudarek na prvih dveh vprašanjih, na t. i. deskriptivni in diagnostični analitiki, pa največjo dodano vrednost obljubljata prediktivna in preskriptivna analitika, ki sta zaenkrat bolj v domeni posameznikov in posameznih oddelkov v podjetjih. Na poslovni analitiki namreč temeljita odločanje in ukrepanje, saj so kakovostno obdelani in predstavljeni podatki osnova za podporo in avtomatizacijo odločanja. V dobi digitalizacije bo vse več aktivnosti interaktivno vodenih na podlagi podatkov, delno avtomatiziranih z algoritmi in umetno inteligenco, veliko koristi prinašajo tudi BI- orodja za podporo vizualizaciji podatkov.

Cilj: celovito analitsko okolje

Osnovna surovina za delo analitičnih rešitev so podatki, ki jih je treba najprej ustrezno zajeti in urediti ter tako pridobiti enovit, strukturiran in predvsem zaupanja vreden vir. Šele ko ima podjetje urejeno podatkovno skladišče, se lahko loti analize podatkov, ki vključuje tudi poročanje, vizualizacijo, razvrščanje, strojno učenje, bogatitev itd. Danes je v modi t. i. samopostrežna analitika, kjer uporabniki na zahtevo pridobijo podatke oziroma vizualizirane informacije glede ključnih kazalnikov. A, da kaj takega zaživi v praksi, podjetje potrebuje celovito analitsko okolje, ki ga sestavljajo centralizirano podatkovno skladišče, informacijski portal, rešitve za poslovno poročanje, analitična namizja, odločitveno vozlišče ter različna orodja in aplikacije, ki jih pri delu uporabljajo zaposleni.

»Informacije in znanja/vedenja velja uporabiti v poslovnih procesih na mestih, kjer je njihov vpliv največji in jih postopno širiti navzven. Naložba v analitsko okolje se podjetjem lahko zelo hitro povrne, čeprav ni majhna,« pravi Roberta Bunjevac, vodja projekta izgradnje podatkovnega skladišča v podjetju Informatika.

Strategija pristopa

Družba Informatika je leta 2017 pričela izgradnjo podatkovnega skladišča, prilagojenega poslovno-platformski prenovi osrednjega informacijskega sistema elektrodistribucijskih podjetij. Pri tem ji je pomagalo več kot desetletje izkušenj na tem področju, med strateške prednosti razvojne ekipe sodijo tako poslovna kot strokovna domenska znanja. »Ko gre za poslovna okolja, je ključnega pomena, da ima podjetje eno različico resnice, to pa je možno le, če ima zaupanja vredne podatke, ki so ustrezno skladiščeni in obdelovani. V našo rešitev smo vgradili tudi sistem za kontrolo pravilnosti vnesene vsebine ter sistem za izvajanje in eskalacijo odstopanj,« pojasnjuje R. Bunjevac.

»Podatkovno skladišče gradimo tako, da so podlage fino granulirane, kar omogoča nadgradnje, lažjo in postopno uporabo ter agregacijo podatkov. Končni uporabniki prejmejo logični model, lahko berljiv in povezljiv tudi po poslovnih ključih ter imajo popolnoma odprte možnosti pri gradnji končnih rešitev. Sami lahko opravijo integracijo s svojimi sistemi in prilagodijo vizualizacijo svojim potrebam. Z naprednimi funkcijami ter vrtanjem v globino in počez pa lahko vnašajo še dodatno poslovno vrednost,« še doda.

Poleg obdelovanja preteklih poslovnih dogodkov, so se pri razvoju osredotočili tudi na poslovno planiranje, kjer rešitev omogoča natančno kratko-, srednje- in dolgoročno planiranje poslovnega izida, bilance stanja, denarnega toka, naložb, virov, vzdrževanja in storitev. Razširjena platforma pa podpira tudi planiranje na področju kadrovanja, izobraževanja zaposlenih in sistema plač. V teku so tudi že pilotni projekti povezave orodij BI s tehnikami strojnega učenja.

Dobra praksa v elektrodistribuciji

Ena izmed naprednih strank novo razvite platforme je podjetje Elektro Celje, ki se je odločilo za temeljito prenovo analitskega okolja. Uvedlo je uporabo omenjene rešitve podatkovnega skladišča, vrsto analitičnih rešitev ter rešitve za poslovno obveščanje. »Z novo platformo zagotavljamo izboljšano podporo vodenju in odločanju. Vodstvo podjetja je pridobilo takojšen vpogled v poslovanje. Pri pripravi analitičnih rešitev se srečujemo tudi z izzivi, ki jih s pomočjo Informatike uspešno razrešimo,« pravi Diana Kosaber, vodja službe poslovne informatike v podjetju Elektro Celje.

Žiga Golež, ki v Elektru Celje opravlja delo poslovnega analitika, se ukvarja z gradnjo poročil in nadzornih plošč. Pravi, da so v podjetju s podatkovnim skladiščem in njegovim logičnim modelom pridobili hiter in agilen pripomoček za pridobitev kakovostnih podatkov na poenostavljen način. Razvoj novih poročil in delovnih tabel se izvaja hitreje in bolj kakovostno. »V prihodnosti pričakujemo razširitev podatkovnega modela do nivoja, da bomo imeli v skladišče pripeljane vse sisteme podjetja in bomo s tem lahko zagotovili popolno digitalizacijo poročil z dnevno svežimi podatki na klik,« načrte pojasni Golež.

R. Bunjevac poudarja: »Bistveno je, da imajo vse stranke, kljub enoviti rešitvi podatkovnega skladišča, pri izdelavi končnih izdelkov škarje in platno v svojih rokah in vsaka gradi edinstveno in uspešno zgodbo poslovnega poročanja. Z navdušenjem spremljam različne pristope strank.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji