Objavljeno: 22.10.2007

Podatkovni centri se spreminjajo

Podjetje Computer Economics je opravilo raziskavo stroškov v podatkovnih centrih, ki kaže na to, da se teža stroškov seli na druga področja kot v preteklosti. Nobena skrivnost ni, da prihajajo z vedno nižjimi cenami strojne v prvo vrsto stroški za podporo in upravljanje sistemov. Prav zaradi tega, ker človeški faktor močno vpliva na celoten stroške lastništva sistemov v podatkovnih centrih, celotni stroški delovanja z leti padajo nekoliko nižje, kot bi morda pričakovali glede na padajoče cene infrastrukture.

Vpliv virtualizacije je med drugim spremenil enoto obračunavanja celotnih stroškov lastništva, ki jih zdaj izražajo na procesor in ne na strežnik, kot nekoč. Raziskava stroškov je pokazala, da so se stroški lastništva na procesor pri sistemih Unix v petih letih znižali za 12,8% na povprečno 29.300 dolarjev. V istem obdobju se je TCO strežnikov Windows znižal za 14,3% na skupno 11.900 dolarjev. Sistemi Unix so v celoti dražji predvsem zato, ker so uporabljeni v tipično zmogljivejših strežnikih in procesorjih, kot tisti z okoljem Windows.

Cena lastništva na procesor pada.

Velika podjetja se seveda trudijo, da bi znižala stroške lastništva podatkovnih centrov, zato povsod potekajo projekti konsolidacije, tako glede zmanjševanja števila centrov, kot tudi strukture sredstev v posameznih centrih. Čeprav je vedno zaželeno, da podatkovni centri niso samo na eni lokaciji, pač zaradi neprekinjenega delovanja v primer nesreč, številna podjetja zapirajo posamezne centre in centralizirajo sredstva na manjše število lokacij, kjer pričakujejo zlasti prihranke glede stroškov upravljanja. Hewlett Packard tako izvaja projekt konsolidacije, v katerem bodo število podatkovnih centrov zmanjšali iz današnjih 85 na samo 6. Ocenjeni prihranek - milijarda dolarjev letno!

Drugi spet delajo optimizacijo izrabe procesnih zmogljivosti z uporabo virtualizacije. IBM tako izvaja konsolidacijo strežnikov, kar 3.900 jih uporabljajo danes, na samo 30 mainframe računalnikov, ki bodo v navideznem okolju uporabljali Linux. IBM pričakuje, da bo za 80% zmanjšal porabo energije, prihranili pa bodo tudi ogromno prostora. Sicer pa so uspehi pri konsolidaciji do neke mere odvisni tudi od velikosti podjetja. Večje učinke lahko pričakujejo večja podjetja, vendar so manjša bolj agilna in so bila med prvimi, ki so začela izrabljati prednosti virtualizacije.

Mala podjetja so bolj agilna na področju virtualizacije, večja lahko pričakujejo večje prihranke.

http://www.computereconomics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji