Objavljeno: 2.8.2002

Podatkovni strežnik, ki se sam zdravi

IBM se trudi na vse kriplje, da bi na 13 milijard dolarjev vrednem trgu podatkovnih strežnikov prehitel Oracle. Ta ima z dobrimi 42 odstotki še vedno prevladujoč tržni delež, IBM pa mu sledi z 31 odstotki. Na tretjem mestu je Microsoft z 8,5 odstotka. IBM v tem boju za tržni delež testira že osmo verzijo podatkovnega strežnika DB2, ki ima vključeno funkcijo "samozdravljenja".

Ko strežnik ugotovi napako, jo takoj posreduje upravitelju - skupaj z nasvetom, kako jo odpraviti. V primeru manjših napak pa novi DB2 kar sam opravi ustrezen "zdravstveni" poseg - in če je uspešen, upravitelja sploh ne nadleguje z obvestilom o napaki. V novi DB2 je vgrajen tudi svetovalec za namestitev, ki samodejno optimizira nekatere nastavitve za delovanje strežnika (hitrost procesorja, količina pomnilnika, število uporabnikov, itd.). IBM-ova zvezna tehnologija vključuje podporo za spletne storitve in povezovanje s konkurenčnimi podatkovnimi strežniki.

Osma različica DB2 bo na voljo konec tega ali v začetku prihodnjega leta, vsebovala pa bo tudi izboljšano podporo za opisni jezik XML. IBM je pred časom obljubljal tudi novo tehnologijo za dostop do podatkov, imenovano Xperanto, ki pa jo še vedno razvijajo in jo bodo vključili v prihodnje podatkovne strežnike.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji