Objavljeno: 24.10.2001

Podelitev priznanj Najboljši na Infosu 2001

Priznanja Najboljši na Infosu podeljuje revija Monitor letos šestič. Namen tega izbora je ugotoviti, kateri najvidnejši in najpomembnejši izdelki so se pojavili na slovenskem računalniškem trgu v zadnjem letu. Sodelujejo lahko namreč le izdelki, ki niso starejši od enega leta in jih je mogoče kupiti v Sloveniji.

Monitorjeva komisija ob pregledu izdelkov upošteva predvsem strokovna merila, pomembno je merilo uporabnosti, pomembna je tudi izvirnost. Želimo izpostaviti inovativnost, prodornost, učinek vloženega znanja.

Pri ocenjevanju izdelkov ne gledamo toliko na njihovo množično uporabnost, in enakovredno se lahko kosajo tudi izdelki, namenjeni manjšemu trgu. Gledamo pa na to, da izdelek dejansko izpolnjuje svoje obljube in da bodo z njim zadovoljni tudi uporabniki, ne le izdelovalci.

-

Pregledali smo okoli 200 izdelkov približno 50 podjetij. Predloge smo zbirali že več tednov pred začetkom sejma, tako da smo lahko preučili ponudbo in se dodobra seznanili z izdelki. Treba je seveda povedati, da smo pri Monitorju večino izdelkov že prej tudi pobliže spoznali, saj seveda ves čas sledimo novostim in jih tudi preizkusimo v svojem laboratoriju ter potem o njih pišemo, da informiramo tudi naše bralce.

Prvi dan sejma je desetčlanska komisija obšla celoten sejem in si ogledala vse prijavljene izdelke, razstavljavci pa so imeli priložnost, da naštejejo odlike in poudarijo novosti izdelka. Ob koncu prvega dne je komisija premlela vse za in proti in izbrala finaliste v posameznih kategorijah. Vse te si je naslednji dan še enkrat skupno ogledala.

Izdelki so bili razdeljeni v pet skupin:

? domače izdelke,

? računalnike,

? mobilne naprave

? zunanjo in dodatno opremo ter

? programsko opremo in storitve.

V vsaki skupini smo izbrali tri finaliste, med njimi zmagovalca skupine, med zmagovalci skupin pa še zmagovalca Infosa 2001.

--------------------------------------------------------------

PREGLED FINALISTOV IN NAGRAJENCEV

DOMAČI IZDELKI

Finalisti:

? PayNet / Moneta (Adacta)

Dobre rešitve so ponavadi preproste. To zagotovo velja za nov plačilni sistem PayNet / Moneta, ki bo morda igral pomembno vlogo v prihodnosti elektronskega nakupovanja. Ideja je zelo preprosta - v spletni trgovini vpišemo številko svojega mobilnega telefona, na katerega v obliki sporočila SMS dobimo edinstveno šifro. To vpišemo v spletni program in s tem je transakcija končana, izdelek pa kupljen. PayNet / Moneta na učinkovit in razmeroma varen način (vsaj nič manj varen kot drugi sistemi) rešuje problem majhnih nakupov prek interneta, ob tem pa ne zahteva nobene dodatne strojne opreme s strani ponudnika in kupca. Majhno, preprosto, učinkovito. Svetovno zanimiva rešitev.

? Najdi.si (Noviforum)

Ko gre za iskanje podatkov v slovenskem delu spleta, ga ni čez iskalnik Najdi.si. Z njimi zagotovo najhitreje najdemo podatke, avtorji pa ga nenehno izpopolnjujejo. Iskalnik lahko preiskuje najrazličnejše vrste dokumentov, tudi slike, novost pa je tudi zmožnost uporabe tehnologije iz sistema Najdi.si specifično za iskanje podatkov v posameznih spletnih strežnikih. Namesto lastnega iskalnika torej uporabimo kar storitev strežnika Najdi.si. Sam iskalnik postaja tudi več kot zgolj orodje za iskanje podatkov, saj je v njem tudi vse več vsebine in informacij, ki so lahko koristne ali pa zgolj zabavne.

? Pantheon 4.5 (DataLab)

Datalabov Pantheon pravzaprav ni novinec med finalisti Infosa. Toda vsako leto nas znova preseneča. Od lanskega leta se je zgodilo toliko pomembnih sprememb in novosti, ki dajejo izdelku zopet nove dimenzije. Program je manjši, učinkovitejši, med vsemi slovenskimi poslovnimi izdelki najbolj prilagodljiv. Datalab je strukture programa celo objavil kot odprto kodo, na podlagi nastajajo nove in nove specifične rešitve, recimo povezava z mobilnim zajemom podatkov ali elektronskim nadzorom časa. Modularna zasnova omogoča preprosto rabo v različnih jezikih in zakonodajah posameznih držav. Zdaj je treba zagotoviti še boljšo podporo in trdnost izdelka, potem pa bo to lahko postal eden najpomembnejših poslovnih programov v regiji, za mala do srednje velika podjetja.

Zmagovalec kategorije: PayNet / Moneta

--------------------------------------------------------------

RAČUNALNIKI

Finalisti:

? Apple Powerbook Titanium G4 400 (Jabolko)

Apple Powerbook Titanium je brez dvoma prenosni računalnik, ki združuje doslej največ oblikovalskega talenta. V tankem in lahkem ohišju se nahaja zmogljiva strojna oprema, ki je konkurenčna vsem tekmecem na tržišču, tudi prenosnikom PC. Predvsem preseneča podpora za najrazličnejše sodobne standarde, od brezžični omrežnih vmesnikov do digitalnih video vmesnikov. Navdušuje tudi zaslon, ki je izveden v nenavadnem razmerju 16:9, kot nalašč za spremljanje filmov DVD v tem zapisu. Powerbook je zagotovo nekaj, kar v tem trenutku izdelovalci računalnikov PC še niso uspeli povsem ponoviti.

? Fujitsu Siemens Celzius Mobile H (Liko Pris)

Ste se kdaj soočili z dilemo >>prenosni ali namizni računalnik<

? Stratus ftServer 3200 (Intertrade ITS)

S tem ko računalniške podatke vse pogosteje potrebujemo kjerkoli in kadarkoli, je zanesljivost strežnikov ključnega pomena. Vse več je storitev, ki si pravzaprav ne morejo privoščiti izpadov, pa pri tem ne mislimo le na banke in druge finančne ustanove. Doslej smo sisteme, odporne na napake, srečali zlasti v navezavi s sistemi Unix, ameriški izdelovalec Stratus pa prinaša zagotovitev nemotenega delovanja tudi v okolje Windows 2000. V strežniku ftServer 3200 je praktično vse podvojeno, vključno s procesno enoto, ki ima lahko eno ali dve rezervi. Če torej želite varno delovanje rešitve v okolju Windows 2000, je Stratus morda največ ta hip. Seveda ob pogoju, da napake izhajajo iz strojne opreme, ne pa iz programske.

Zmagovalec kategorije: Apple Powerbook Titanium

--------------------------------------------------------------

MOBILNE NAPRAVE

Finalisti:

? Cisco Aironet 350 Series (SRC.SI)

Brezžična omrežna tehnologija postaja vsak dan pomembnejši element pri povezovanju računalniških sistemov. Prinaša svobodo gibanja in s tem nove razsežnosti pri uporabi mobilnih naprav. Cisco je na to področje vstopil skozi velika vrata, njihov najnovejši izdelek pa učinkovito odpravlja tudi glavno pomanjkljivost, ki tare tovrstne sisteme - varnost komunikacij. Sistem s pomočjo drugačnega sistema generiranja ključev za šifriranje podatkov onemogoča, da bi komunikacijo >>razkrili<< kar na navadnem računalniku. Poleg tega je na voljo v različnih izvedbah, tudi takih s precej večjim dometom. S tem in podobnimi izdelki je pravzaprav nakazan začetek konca ožičenih povezav.

? Olympus Camedia E-20 (Olympus Slovenija, Petra Marketing)

Kako izboljšati izdelek, ki je že lani požel na Infosu odobravanje naše strokovne komisije? Preprosto - s povečanjem ločljivosti zajema slik. Novi Olympusov Camedia E-20 namreč vsebuje tipalo s skoraj 5 milijoni za svetlobo občutljivih elementov. Camedia E-20 je polprofesionalen izdelek s ceno, ki je precej prijazna tudi do zahtevnih amaterjev s kakovostjo slike, ki je podobna kakor pri profesionalnih izdelkih. Olympus je ubral pravilno taktiko in opustil zamisel o univerzalni izmenljivosti objektivov z navadnimi fotoaparati, kar se pozna tako pri ceni kot uporabnosti. Vsekakor gre za nov mejnik, kaj se da narediti na področju digitalne fotografije pri še razumni ceni izdelka.

? Palm m505 (Jae, Sting)

Ročni računalniki so eden od nedvomnih zmagovalcev letošnjega leta. Na sejmu Infos jih je bilo sicer presenetljivo malo, kar pa ne odraža resničnega stanja na tem trgu. K sreči tokratni finalist, Palm m505, sodi v sam vrh trenutne ponudbe. Palmu je v le malenkost večje ohišje od dosedanjega rekorderja, Palma V, uspelo spraviti barvni zaslon visoke kakovosti, povrh vsega pa tudi enoto za pomnilniške kartice SD Card, ki po našem mnenju predstavljajo prihodnost izmenljivih medijev na tem področju. Izboljšane so tudi številne druge podrobnosti, s čimer celota postane zelo prepričljiv izdelek.

Zmagovalec kategorije: Palm m505

--------------------------------------------------------------

ZUNANJA IN DODATNA OPREMA

Finalisti:

? Gericom 15'' LCD (Anni)

V letošnji jeseni smo končno priča občutnemu znižanju cen monitorjev LCD, s čimer postajajo ti dostopni resnično najširšemu občinstvu. Magično mejo stotih tisočakov so prvi prebili pri Gericomu s svojim 15-palčnim izdelkom. Nizka cena pa nikakor ne pomeni slabe kakovosti. Poleg prijetne oblike monitor nudi tudi enakomerno in dobro sliko. Vsekakor resen kandidat za zamenjavo monitorja na pisarniških, pa tudi domačih delovnih mizah.

? Pioneer DVR-A03 (Jae)

O zapisljivih enotah DVD sanjamo že lep čas, zdaj pa so končno tu. S prihodom zapisovalnikov DVD se začenja novo obdobje na področju optičnih nosilcev. Prepričani smo, da bodo ti že v roku leta ali dveh v večji meri nadomestili sedanje enote CD-R/CD-RW. Vprašanje je, ali bo prevladal standard DVD-R/DVD-RW ali DVD+RW, toda v praksi vemo, da štejejo le dejstva. Pioneer DVR-A03 je na voljo, cena se mu hitro niža, zagotavlja visoko stopnjo združljivosti z računalniškimi in samostojnimi predvajalniki. Poleg tega je povsem zgleden zapisovalnik za plošče CD-R/CD-RW.

? Xerox Phaser 860 (Panna)

Barve vse bolj prodirajo na področju tiska, tudi med hitrimi poslovnimi tiskalniki. Toda pri tem ni rečeno, da lahko največ pričakujemo od laserskih tiskalnikov. Lep dokaz je Xeroxov termični tiskalnik Phaser 860, ki namesto barvila uporablja poseben vosek. Zaradi tega zagotavlja precej večjo kakovost izpisa ob resnično hitrem delovanju. Najlepše pa je to, da je cena izpisa celo nižja kakor pri večini barvnih laserjev. Črnobeli tisk je celo brezplačen, saj Xerox črno barvilo nudi brezplačno.

Zmagovalec kategorije: Pioneer DVR- A03

--------------------------------------------------------------

PROGRAMSKA OPREMA IN STORITVE

Finalisti:

? Apple MacOS X (Jabolko)

Apple ima za sabo dolgo tradicijo glede operacijskih sistemov, toda za MacOS X lahko brez težav trdimo, da gre za najpomembnejšo osvežitev operacijskega sistema za računalnike Macintosh v dolgem času. Apple je izboljšal praktično vse. Od uporabniškega vmesnika Aqua, ki zabava uporabnika s svojimi domiselnimi rešitvami, do same strukture sistema, ki vse bolj sloni na osnovah Unixa. Ob tem pri Applu še bolj kot drugod stavijo na večpredstavnost in že na nivoju operacijskega sistema nudijo orodja, ki so drugod na voljo le za doplačilo. Vsekakor nepogrešljiv sistem za uporabnike Macov, pa tudi magnet za pridobivanje novih.

? Graphisoft Archicad 7.0 (Jabolko)

ArchiCAD je že vrsto let eno od vodilnih orodij za arhitekturo. Pristop k projektiranju v treh dimenzijah je bil dolgo vrsto let zgled za druge izdelke. Toda pri Graphisoftu so z novo različico naredili še korak naprej. Uvedli so koncept navidezne zgradbe, ki v sebi hrani vse podatke o nastanku in >>življenju<< zgradbe. Vidne so vse spremembe in zabeleženi vsi podatki, tako tehnični kot poslovni. Sam sistem povezuje tudi različne segmente gradbene industrije, ki lahko s samim programom in nekaterimi dodatnimi moduli učinkovito sodelujejo na skupnih projektih. Nova različica vsebuje tudi povsem nov nivo interakcije med predmeti, ki sestavljajo načrt, ki se vedejo na >>pameten<< način pri spremembah in s tem prihranijo načrtovalcu čas. Prihranek in boljše sodelovanje omogoča tudi še tesna povezava s spletnimi tehnologijami in storitvami.

? Microsoft Biztalk Server 2000 (Microsoft)

Čeprav Microsoft letos velike upe polaga na izdelke s končnico XP, po naši presoji še bolj izstopa strežniški izdelek z imenom Biztalk Server 2000. Gre za izdelek, ki na tržišču pravzaprav nima veliko tekmecev, kar je za Microsoftove izdelke sicer redkost. V časih, ko govorimo o elektronskem poslovanju, lahko predstavlja nepogrešljivo orodje za povezovanje najrazličnejših informacijskih virov in poslovnih subjektov. Res da se to da narediti tudi brez Biztalk Serverja, toda nikjer na tako preprost in urejen način brez posegov v same vire in ponore informacij. Marsikje lahko močno skrajša čas, potreben za povezovanje informacijskih sistemov brez drastičnih posegov v njihovo bistvo. Če je XML sredstvo, potem je Bizatalk ta hip orodje za elektronsko poslovanje, ne glede na platformo.

Zmagovalec kategorije: Apple MacOS X

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji