Objavljeno: 30.10.2002

Podjetja prepovedujejo uslužbencem

Podjetje Websense, ki izdeluje programsko opremo za upravljanje z delovno silo in Macrovision, ki se ukvarja z digitalnimi zaščitami, sta najavila sodelovanje pri programskem paketu, ki bo podjetjem omogočil nadzor na legalnostjo početja uporabnikov na njihovih službenih računalnikih.

Paket bo lahko preverjal ali imajo uporabniki na svojih računalnikih nameščeno legalno programsko opremo in celo ali imajo na računalnikih digitalne zvočne in video posnetke, ki so bili pridobljeni na nelegalen način.

Podjetji zatrjujeta, da se povečuje strah velikih podjetij, da se jih bo s tožbami lotilo združenje RIAA, ki skrbi za lastniške pravice umetnikov in sicer zato, ker svojim uslužbencem omogočajo prek svojih internetnih povezav in računalnikov >>piratiziranje<<. Ta program bi jih tega strahu lahko otresel. Po drugi strani neodvisni pravniki dvomijo, da bi podjetjem lahko dokazali krivdo zaradi početja svojih uslužbencev, strinjajo pa se, da bi uporaba takega in podobnih programov pomagala združenju RIAA v boju proti nezakonitem piratiziranju glasbenih in video posnetkov.

Najavljen program ne bo na voljo vsaj do sredine leta 2003, vendar sta podjetji že uspešno preizkusili sam sistem delovanja. Ideja je, da bi lahko administrator prek pravil (policy) določal kaj bi kateri uporabnik na svojem računalniku smel početi in kaj ne. Na ta način se podjetji tudi ograjujeta od pomislekov da s tem programom omejujeta osebno svobodo. Izdelujeta le programsko opremo, kako bo uporabljena pa bodo določali administratorji oz. vodstvo...

http://www.websense.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji