Objavljeno: 11.5.2007

Podjetja še ne razumejo orodij SRM

Nedavna raziskava podjetja Forrester Research je pokazala, da vpeljava sodobnih orodij za upravljanje in nadzor pomnilniških sistemov (Storage Resource Management - SRM) poteka precej počasneje, kot bi pričakovali glede na čedalje večjo količino podatkov, ki jih podjetja hranijo v svojih sistemih. Glavni razlogi za nezaupanje kupcev so po mnenju analitikov v veliki kompleksnosti izdelkov in visoki ceni izdelkov SRM, zaradi česar se podjetja zelo previdno odločajo o implementaciji namenskih orodij za to področje.

Namesto tega večkrat posegajo po parcialnih rešitvah, pogosto sestavljenih iz več komponent v samem podjetju, s katerimi pa ne morejo podati celotne slike o stanju, rasti in uporabi pomnilniških sistemov. Rezultat takega ravnanja so pogosto velike napake pri planiranju arhitekture in dimenzioniranju pomnilniških sistemov, ki potem ne dajo pričakovanih učinkov. Brez sodobnih orodij SRM je tudi skoraj nemogoče identificirati porabo prostora in na podlagi tega načrtovati optimizacijo podatkov. Težave lahko nastanejo tudi pri ugotavljanju razlogov za neoptimalno delovanje v sistemih, ki so sestavljeni iz več med sabo povezanih sistemov.

Forrester opozarja, da morajo za boljši sprejem pri kupcih proizvajalci še marsikaj postoriti - omogočiti morajo samodejno identifikacijo in konfiguracijo naprav, zlasti v kombinaciji s sodobnimi orodji za virtualizacijo pomnilniških sistemov, v upravljanje pomnilniških sistemov morajo vključiti tudi orodja in sisteme za izdelavo varnostnih kopij, olajšati morajo postopke za planiranje zmogljivosti sistemov, nuditi morajo pa tudi storitve za hitro in cenejšo implementacijo sistemov.

Glavni cilj proizvajalcev pa mora biti poenostavitev upravljanja sistemov SRM, ki danes za delovanje zahtevajo najmanj celega upravitelja mesečno in to za sisteme, kjer je težko upravičiti dodatne stroške. Kljub temu pri Forresterju poudarjajo, da si ne predstavljajo, kako bodo zlasti veliki uporabniki pomnilniških sistemov shajali brez orodij SRM, saj se bo kompleksnost pomnilniških sistemov v prihodnje še bistveno povečala.

http://www.forrester.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji