Objavljeno: 26.9.2003

Podrobnosti o PalmOS 6

PalmSource je na razvojni konferenci v Nemčiji spregovoril o podrobnostih v zvezi s prihajajočim operacijskim sistemom za ročne računalnike in mobilne telefone PalmOS 6. Projekt z delovnim imenom Shara lepo napreduje in bo po trditvah proizvajalca nared dva dni pred koncem leta, ko bodo predstavljene tudi prve naprave z novim operacijskim sistemom.

Pri družbi PalmSource, ki skrbi za razvoj in trženje operacijskega sistema so napovedali, da bodo PalmOS 6 prodajali vzporedno z dosedanjimi PalmOS 5, saj bo novinec namenjen predvsem zmogljivejšim mobilnim napravam, cenovno ugodnejše pa bodo imele dosedanji PalmOS 5.

Med glavnimi tehničnimi novostmi sta predvsem bistveno izboljšana podpora za večopravilnost in nov grafični programski vmesnik. Nov sistem za dodeljevanje prioritet raznim programom bo precej izboljšal uporabnost sistema v kombinaciji z komunikacijskimi in večpredstavnimi programi. Predvsem pri slednjih je bila slaba podpora za sočasno delovanje programov velik problem, saj so predvajalniki dobesedno ustavili delovanje ostalih programov.

Tudi pri grafiki napovedujejo povsem drugačno zasnovo z novim API vmesnikom, ki bo med drugim omogočal uporabo naprav z različnimi ločljivostmi zaslona ter možnost različne usmerjenosti slike (navpične, vodoravne). Novi skupni imenovalec bo omogočal enotno pisanje programov in združljivost čez različne tipe naprav, kar tekmeci še ne podpirajo v celoti.

Palm in hčerinsko podjetje PalmSource računata, da bo prihod novega operacijskega sistema spodbudil novi val povpraševanja po tovrstnih napravah. V zadnjih letih je namreč Palm zgubil nekdanji dominantni tržni delež na račun sistemov Windows CE (predvsem ročni računalniki) oziroma Symbian OS (predvsem telefoni). Kljub temu lahko računajo na okoli 30 milijonsko bazo, ki že doslej uporablja sisteme združljive z okoljem Palm.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji