Objavljeno: 5.11.2002

Podrobnosti o PalmOS 6

Kljub temu, da je Palm šele predstavil prve ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS 5, so v javnost že pricurljale podrobnosti o naslednji različici PalmOS 6. Po sedanjih načrtih naj bi nova različica prišla na vrsto naslednje leto, za proizvajalca pa bo to zelo pomemben korak. Mnogi namreč menijo, da bo PalmOS 6 za ročne računalnike tak mejnik, kot je bil MacOS X za družbe Apple in Windows NT za računalnike PC.

Novi PalmOS bo imel pomembne spremembe v grafičnem uporabniškem vmesniku ter bistveno izboljšano večpredstavno podporo, vse skupaj pa bo temeljilo na tehnologiji, ki so jo pridobili z nakupom operacijskega sistema BeOS. Novi operacijski sistem za ročne računalnike bo precej bolj modularen, srečati pa ga bo mogoče v različnih izvedbah, o katerih se bodo odločali sami licenčni proizvajalci ročnih računalnikov. Med drugim bo mogoče namesto sistema za razpoznavo znakov Graffiti uporabiti alternative načine.

Precej izboljšana bo varnost, tudi z uporabi biometrije, korak naprej pa bo narejen na vhodno-izhodni strani, kar pomeni, da bo ročni računalnik znal hitreje in bolje komunicirati z drugimi napravami. PalmSource, ki že razvija nov operacijski sistem ima pri vsem skupaj še en pomemben cilj: PalmOS 6 bo tesno združljiv z Microsoftovo platformo .NET. Govori se tudi o temu, da bodo skupaj s partnerji razvili posebno izvršno okolje CLR (Common Language Runtime), s katerim bo mogoče poganjati programe napisati za plaformo .NET.

Pomemben del novosti bo posvečen področju brezžičnih komunikacij, predvsem pa bo že sam operacijski sistem podpiral tavanje med različnimi omrežnimi ponudniki (na primer pri brezžičnem ethernetu).

Ob vsem skupaj bodo sprememb deležni tudi osnovni programi v PalmOS-u, kot so koledar, imenik, beležka in odjemalec za elektronsko pošto. Ne glede na tektonske spremembe v operacijskem sistemu pa pri Palmu zagotavljajo popolno združljivost z današnjo programsko opremo.

http://www.palmsource.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji