Objavljeno: 5.10.2003

Podrobnosti o Windows Longohorn

Microsoft je na konferencah PDC in SpeehTEK spregovoril o nekaterih ključnih novostih, ki jih bo prinesla naslednja generacija operacijskega sistema Windows z delovnim imenom Longhorn. Poleg številnih novosti v samem ogrodju sistema je trenutno najbolj v ospredju nov grafični uporabniški vmesnik z delovnim imenom Aero, ki bo precej bolj večpredstavno in grafično bogat od današnjega v okolju Windows XP. Pri Microsoftu napovedujejo, da bo imel novi grafični vmesnik tridimenzionalni videz, kar bo poleg prijetnejše slike prineslo tudi nove funkcionalne prednosti.

Za razvoj novih grafičnih programov za Longhorn pri Microsoftu pripravljajo tudi povsem programski vmesnik Avalon, ki bo omogočalo grafiko z višjo ločljivostjo (120 pik na palec proti tipično 95 pik v okolju Windows XP). Znano pa je tudi, da bo Longhorn prinesel povsem nov vmesnik za upravljanje delovnega okolja in programov z naravnim jezikom, pisavo in gesturami, imenovan NUI (natural user interface). V okviru tega bodo na voljo novi programski vmesniki in jedra za posamezen tip razpoznave, ki ga bodo lahko uporabljali tudi drugi razvijalci programov.

Sicer pa Longorn prinesel nov tip datotečnega sistema WinFS, ki temelji na podatkovni bazi z enakim jedrom kot prihodnji SQL Server z delovnim imenom Yukon. Z njim si uporabniki lahko obetajo predvsem bolj učinkovito iskanje podatkov po celotni vsebini v računalniku, pa tudi druge možnosti rabe. Nova različica okolja Windows bo vsebovala tudi drastično drugačen varnostni model, s katerim naj bi odgovorili na današnje zagate in težave z varnostnimi luknjami. V okviru tega bo okolje Windows vsebovalo tudi tehnologijo za nadzor digitalnih vsebin, kar bo zmanjšalo piratstvo programov in večpredstavnih vsebin.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji