Objavljeno: 27.5.2003

Poleg "pametnih" oblačil tudi preproge

Pri Infineonu se že nekaj časa ukvarjajo z razvojem elektronskega tekstila, oziroma >>pametnega<< tekstila kot so ga poimenovali, sedaj pa so poleg oblačil z vgrajenimi predvajalniki MP3 predstavili tudi večje tekstilne izdelke kot so denimo preproge.

Tekstil vsebuje prevodna vlakna, ki so prepletena s senzorskimi čipi in diodami. Ko tekstil priključimo v elektriko in računalnik, se preko senzorjev vzpostavi omrežje teh čipov, pri čemer vsak komunicira s svojimi sosedi in zmore s pomočjo programske opreme določiti svoj položaj. Taka >>pametna<< preproga bi lahko denimo delovala kot oznaka poti v muzeju, pri čemer bi senzorji zaznavali položaj obiskovalcev, diode pa bi označile pot; senzorji bi tudi lahko zaznali nepovabljene goste v prostoru, ali pa požar.

Po Infinionovih podatkih lahko tak >>tekstil<< deluje tudi v primeru, če je nekaj čipov uničenih, saj se omrežje med njimi samodejno vzpostavi preko preostalih čipov v omrežju. Med drugimi potencialnimi možnostmi uporabe so tudi bolj zanimivi načini uporabe kot je denimo prekrivanje sten in stebrov, pri čemer bi senzorji zaznavali stopnjo pritiska na material in njegovo zdravje. Seveda pa so proizvajalci takoj poudarili, da obstaja tudi možnost uporabe v oglaševalske namene, saj lahko diode izpisujejo tudi reklamna sporočila.

http://www.infineon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji